«Усім по сім, а мені вісім»: МВФ визнав борг України перед Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Усім по сім, а мені вісім»: МВФ визнав борг України перед Росією

Казна та Політика
723
МВФ нарешті дав відповідь на питання про статус $3 млрд боргу України перед Російською Федерацією. Позику визнали офіційною, але обмовилися, що в разі дефолту України МВФ і далі співпрацюватиме з Києвом. В РФ натомість готуються до судових розглядів, якщо до неділі, 20 грудня, Київ не розрахується за борги.
Статус цих грошей представники Києва за останні два роки трактували по-різному: від усе-таки державного боргу за євробондами до приватної позики сім’ї Віктора Януковича. Оскільки весь минулий рік Міністерство фінансів провело в активних переговорах з українськими кредиторами і виторгувало реструктуризацію зовнішнього боргу на всіх фронтах, крім московського, трьохмільярдний кредит залишався головною інтригою, розв’язка якої ось-ось настане.
«Виконавча рада Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення, що вимоги за виданими Україні 24 грудня 2013 року єврооблігаціями на $3 млрд, які перебувають у Фонді національного добробуту Росії, є офіційними претензіями. На прохання виконавчого директора Російської Федерації [в МВФ] Рада розглянула документ, ситуацію і схвалила оцінку….» – йдеться в інформації МВФ.
У Міністерстві фінансів України заявили, що Україна не може погасити євробонди, не порушуючи фінансових цілей, визначених механізмом розширеної співпраці з МВФ, а також домовленостей з іншими кредиторами щодо реструктуризації боргів. Тим часом голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила вчора, що визнання єврооблігацій України на $3 млрд офіційним обов’язком перед Росією не позначиться на фінансовій стабільності країни.
Російська Федерація має 2,39% голосів у МВФ, Україна – 0,57% голосів. Ще 16,74% голосів мають США, які є головними партнерами України на міжнародній арені. Обмовка МВФ про продовження співпраці з Україною всупереч можливому дефолту пов’язана, зокрема, із впливом проукраїнського американського лобі.
«Хоча борг визнано офіційним, МВФ і далі може фінансувати Україну. Тому з погляду впливу цієї ситуації на ставлення МВФ воно цілком нейтральне і ніяк не позначиться. А от із погляду того, що росіяни підуть до суду, – напевно, це вже майже факт. Ситуація таким чином розтягнеться на довгі місяці чи навіть на роки», – розповідає голова Concorde Capital Ігор Мазепа.
Міністр фінансів РФ Антон Силуанов учора вийшов із заявою про готовність Росії до перегляду умов боргу, зокрема до погашення $3 млрд частинами. Але знову ж із застереженням, що часу на переговори вже немає. «Ми готові, але реально терміни технічно не дають змоги це зробити», – заявив Силуанов. При цьому російська сторона припускає, що домовитися вийде у процесі судових засідань.
Іншими словами, борг перед РФ визнано як позику суверена суверену, надану на неринкових умовах. Отже, його не може бути реструктуризовано на умовах, одержаних для комерційних кредиторів. Цим РФ отримала потенційно вигідніші умови, ніж інші кредитори України.
Для України рішення МВФ дає впевненість у підтримці з боку міжнародних донорів. «МВФ рішенням правління передбачив спірну ситуацію і постановив, що, незважаючи на можливі крос-дефолтні ризики щодо інших кредиторів, сам МВФ усе одно кредитуватиме Україну», – каже Ігор Мазепа.
Хоча напередодні в організаціях-донорах не всі почувалися впевнено. «Якщо МВФ визнав цей борг суверенним, то в разі відсутності додаткового рішення МВФ, до якого апелювала українська сторона, з високим ступенем імовірності наступного тижня відбудеться дефолт. Якщо статус-кво збережеться, МВФ не зможе продовжувати програму розширеного кредитування. Мінфін РФ добиватиметься цього», – наголошує джерело Forbes.
За цього сценарію буде заморожено програми всіх суверенних кредиторів – це стосується всіх міжнародних фінансових організацій, зокрема Світового банку, IFC, ЄБРР та інших. Ця ситуація матиме короткочасний, але негативний ефект для і так слабкої економіки України.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас