У МВФ розповіли про оновлені правила кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МВФ розповіли про оновлені правила кредитування

Казна та Політика
756
Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий продовжувати фінансувати Україну, якщо її зобов’язання перед Росією будуть відповідати всім трьом критеріям оновлених правил кредитування (Policy on Non-Toleration of Arrears to Official Creditors), повідомив заступник завідувача відділом стратегії, політики та аналізу МВФ Хаг Бреденкемп ( Hugh Bredenkamp).
«Незалежно від країни, якщо всі вимоги, викладені в оновлених правилах кредитування, дотримані, рада директорів МВФ може вирішити продовжувати надавати фінансування», – відповів він на питання про подальшу співпрацю МВФ з Україною під час телефонної конференції в четвер ввечері.
Як повідомлялося, рада директорів МВФ 8 грудня схвалила зміни в політику кредитування (Policy on Non-Toleration of Arrears to Official Creditors), що дозволяють Фонду надавати фінансування країні-члену, що має заборгованість перед офіційним кредитором.
Зміни, зокрема, поширюються на заборгованість перед суверенними кредиторами, яка не була врегульована в рамках Паризького клубу.
Передбачається, що виконавча рада МВФ, що нараховує 24 члена від 8 країн з найбільшими квотами у фонді, проводитиме оцінку відповідності кожного окремого випадку трьом критеріям. До них належать такі: термінова допомога з боку Фонду є принципово важливою, і країна-боржник дотримується всіх вимог програми МВФ; позичальник робить сумлінні спроби досягти угоди з кредитором в рамках параметрів, встановлених програмою фонду; рішення надати фінансування не спричинить небажані негативні наслідки для можливостей МВФ мобілізувати кошти від офіційних кредиторів.
Офіційний кредитор також може надати МВФ дозвіл на продовження співпраці з його боржником. У такому випадку рада директорів Фонду не проводитиме оцінку відповідності зазначеним трьом критеріям.
У той же час, Фонд буде продовжувати стимулювати сторони до якнайшвидшого досягнення угоди.
Крім того, можуть бути надзвичайні ситуації, умови яких не дозволяють боржникові вести добросовісні переговори з врегулювання офіційного боргу. У цьому випадку Фонд може надати країні-члену фінансування в рамках механізму прискореного кредитування (Rapid Credit Facility).
Зміни вже вступили в силу і будуть застосовні до всіх майбутніх витрат, включаючи існуючі угоди щодо вже наявної та майбутньої простроченої заборгованості.
Востаннє МВФ міняв політику з кредитування країн, що мають прострочену непогашену заборгованість, в 1989 році. Тоді їм був дозволений доступ до кредитів фонду у разі дефолту за зобов’язаннями перед комерційними кредиторами.
Як повідомлялося, після зміни зазначеної політики визначення МВФ статусу боргу України перед Росією на $ 3 млрд – комерційний або офіційний – може вплинути на майбутні виплати за програмою розширеного фінансування (Extended Fund Facility Arrangement, EFF) для України.
МВФ до теперішнього часу ще не визначився зі статусом вищевказаного єврооблігаційного позики у відповідності зі своєю методологією, незважаючи на те, що Україна вважає його таким же, як і будь-який інший борг по єврооблігаціях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас