Фінансові аспекти, про які ми забуваємо в подорожах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові аспекти, про які ми забуваємо в подорожах

Особисті фінанси
1511
Вирушаючи у відпустку або відрядження, не варто забувати про один з найважливіших аспектів — планування витрат і управління фінансами. Досвідчені мандрівники підказують: необхідно зважати на все, що стосується грошей. Нехтування цим може завдати серйозної шкоди особистим або корпоративним фінансам, навіть якщо подорож була нетривалою. Щоб не витратити в поїздці занадто багато грошей, пам’ятайте про основні помилки при плануванні та управлінні фінансами.
1. Запланували поїздку, не склавши бюджет.
Дуже часто при плануванні поїздки ми втрачаємо один з найважливіших моментів — формування бюджету. Особливо якщо попереду відпустка, і хочеться думати тільки про довгоочікуваний відпочинок. Однак розпланувати бюджет необхідно: складіть перелік статей витрат у подорожі та встановіть ліміт по кожному пункту. Необхідно враховувати абсолютно все, включаючи продукти харчування, напої, покупки, транспорт, екскурсії тощо. Розпланований бюджет допоможе уникнути необдуманих витрат і дозволить не вийти за рамки розумного.
2. Забули повідомити свій банк про те, що їдете в іншу країну.
Банки розробили дуже складні й чутливі системи, які миттєво блокують вашу кредитну або дебетову картку в разі її використання в незвичайному місці. Таким чином вони намагаються запобігти крадіжці коштів своїх клієнтів. Тому витратьте кілька хвилин, зателефонуйте в свій банк і попередьте про майбутню поїздку як за кордон, так і в межах своєї країни. При цьому повідомте деталі, приміром терміни подорожі. В іншому випадку ви ризикуєте залишитися з непотрібним шматочком пластику в гаманці.
3. Поміняли гроші в аеропорту.
Ніколи не залишайте на останній день обмін грошей та купівлю валюти тієї країни, куди ви прямуєте. По-перше, враховуючи чинні валютні обмеження в Україні, ви можете придбати валюту еквівалентом лише 3000 гривень на день. По-друге, якщо зважитеся на обмін грошей в аеропорту, пам’ятайте, що в 9 випадках з 10 курс обміну валюти в аеропорту невигідний. Тому поміняйте невелику суму готівки заздалегідь.
4. Забули про додаткові комісії за зняття грошей у «чужому» банкоматі.
Пам’ятайте, що багато банків беруть комісію за переведення в готівку коштів у своїх банкоматах. Крім того, ваш обслуговуючий банк також стягує умовну комісію за зняття грошей в банкоматі. Постарайтеся до поїздки самостійно переглянути тарифи на обслуговування вашої картки або зверніться в банк. Пам’ятайте також про те, що згідно з вимогами НБУ, зняти гроші в закордонних банкоматах можна у сумі не більше ніж 15 тисяч гривень в еквіваленті на день.
5. Придбали дорожні чеки.
Досвідчені мандрівники кажуть, що це може стати дуже великою помилкою. У більшості місць за кордоном їх не приймають, в результаті чого ви можете витратити багато часу на пошук магазину або підприємства, що бере дорожні чеки в якості оплати. Тревел чеки можуть бути вашою страховкою на випадок втрати або крадіжки готівки, але краще все ж покладатися на банківські картки.
6. Взяли з собою занадто багато готівкових грошей.
В цьому випадку ви ризикуєте не лише втратити їх, але і зіткнутися з невигідним курсом обміну, коли вирішите обміняти гроші назад. Безпечніше взяти з собою невелику суму готівки і, знову ж таки, банківську картку.
7. Не забезпечили безпеку грошей і особистих речей.
Насамперед, не носіть з собою всю суму (у готелях зазвичай є сейфи) і не кладіть гаманець в те відділення рюкзака, що легко розстібається, або задню кишеню штанів. Не тримайте всі свої гроші в одному місці, визначте декілька безпечних місць для їх зберігання, а також зберігання всіх ваших гаджетів.
З кількома порадами банківських експертів щодо використання платіжних карток за кордоном ви можете ознайомитися в нашій попередній статті на цю тему.
За матеріалами Tripigator
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас