НБУ пояснює інфляцію в листопаді 2% зростанням цін на продукти харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснює інфляцію в листопаді 2% зростанням цін на продукти харчування

Казна та Політика
196
Національний банк пояснює інфляцію в листопаді 2% зростанням цін на сирі продукти харчування та адміністративно регульованих цін на тарифи.
Про це йдеться в матеріалах НБУ “Оцінка інфляції за листопад”.
Зростання споживчих цін відбулося, насамперед, за рахунок компонентів небазового індексу цін, які подорожчали на 3,0% м / м.
Так, у листопаді продовжили зростати ціни на сирі продукти харчування (на 4,3% м / м) через подорожчання овочів, цукру, яєць і молока у зв’язку з підвищенням вартості їх виробництва.
НБУ зазначає, що це подорожчання переважило сезонне зниження цін на імпортовані фрукти.
Крім того, адміністративно регульовані ціни і тарифи за листопад зросли на 1,9% м / м.
“Це відбулося в основному через продовження відображення в динаміці індексу споживчих цін підвищення тарифів на опалення (на 19,7% м/м) після початку опалювального сезону.
В цілому ціни на послуги ЖКГ зросли на 3,3% м/м “, – повідомляє НБУ.
Відзначається, що ціни на паливо на внутрішньому ринку за листопад не змінилися, оскільки зниження вартості нафти на зовнішніх ринках компенсувалося певною волатильністю обмінного курсу гривні.
“Останнє також зумовлювало зростання цін на імпортовані товари, що входять до складу базового ІСЦ. Однак зростання цін стримувалося низьким споживчим попитом. Так, загалом базова інфляція за листопад склала 0,7% м / м, а в річному вимірі сповільнилася до 37,9 % “, – нагадує регулятор.
Індекс цін виробників за листопад майже не змінився (збільшився на 0,1% м / м). Як повідомлялося, в листопада 2015 року споживчі ціни підвищилися на 2,0%. У січні-листопаді інфляція склала 42,3%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас