Прем'єрна відставка. Чи попросять Яценюка піти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єрна відставка. Чи попросять Яценюка піти

Казна та Політика
884
Поганий прем’єр-міністр – не ознака відсутності реформаторів в Уряді. Чи потрібна державі відставка Кабінету міністрів, розбиралося?
11 грудня чинний склад уряду відзначатиме свою першу річницю і звітуватиме перед парламентом про виконання плану виведення країни із економічного колапсу та проведені реформи.
Ще минулого тижня розпочалися підготовка до акцій та заходи на підтримку відставки Кабінету міністрів і перш за все – прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.
В Одесі відбувся антикорупційний форум, під час якого губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі назвав прем’єра Яценюка не лише відповідальним за корупційні схеми, але й причетним до них. Одночасно у Києві з’явилися чорно-білі лайтбокси із текстами ‘‘Біжи, кролику, біжи!’’.
Завтра, 8 грудня, на Майдані Незалежності розпочнеться акція протесту ‘‘Сєня, гудбай!’’. А 11 грудня, після звіту Яценюка щодо виконання Плану дій уряду, певні сили планують поставити питання щодо відставки уряду вже у стінах Верховної Ради.
Ці акції команда Яценюка пов’язує із розпочатою атакою на прем’єра. Метою заходів є спроба, як мінімум, схилити його до переформатування Кабміну на вигідних для Банкової умовах. Як максимум – змусити під тиском громадської думки піти з посади прем’єра. ‘‘Всі ці заяви Саакашвілі, анонсовані протести Свободи – все це лише бажання наших опонентів змусити нас мерзнути і погодитися на їхні умови’’, – каже НВ один з нардепів Народного фронту (НФ), близький до Яценюка.
У коаліції поки категорично проти нинішнього прем’єра лише Батьківщина, яка давно позиціонує себе як його опонента всередині більшості. Так, сьогодні на погоджувальній раді парламенту лідер Батьківщини Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила не підтримує нинішній економічний курс уряду. ‘‘Тому коаліція тримається ледве-ледве, що ми не можемо бути спільниками такої політики’’, – сказала Тимошенко, натякаючи на невдоволення нинішнім Кабміном.
Решта сил коаліції діятимуть залежно від сьогоднішніх підсумків зустрічі віце-президента США Джозефа Байдена з Яценюком і Порошенком. Тому поки їхня риторика не наповнена випадами вбік уряду і його керівників. ‘‘Все вирішиться, традиційно, за кілька годин, сьогодні вночі, коли сторони поговорять і дійдуть остаточного рішення. Зараз, наскільки я знаю, проблема не в самій фігурі Яценюка а в тому, хто міг би його замінити’’, – каже НВ нардеп, близький до команди президента. Тобто у них ще немає чітко сформованої думки з приводу відставки Яценюка.
Проте сам Яценюк кілька тижнів тому вже встиг заявити пресі, що прем’єрська фракція може вийти з парламентської коаліції, якщо Верховна Рада проголосує за відставку уряду: ‘‘Як ви вважаєте, чи може залишитися в коаліції партія, лідер якої був зраджений партнерами з президентської фракції?’’.
Вихід Народного фронту із коаліції призведе до того, що коаліційна більшість не матиме необхідної кількості голосів у парламенті під час голосувань за законопроекти, а отже, коаліція як така припинить своє існування. Як наслідок – необхідність проведення дострокових виборів.
За словами опитаних НВ експертів, на поточний момент є висока ймовірність того, що буде ініційовано вотум недовіри уряду Яценюка. Проте у тому, що наразі реально скинути Яценюка, вони сумніваються. Ймовірніше, домовляться про точкові зміни в міністерствах.
‘‘Прем’єр – це посада, яка вплетена в складну коаліційну домовленість, яка є складовим елементом коаліційної конструкції. Тут, напевно, президентській команді не так просто взяти і відмовитися від послуг Яценюка’’, – розповідає політолог Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.
І не тому, що він їх влаштовує, а тому, що Яценюк здається ‘‘меншим злом’’, оскільки необхідно зберегти відносну політичну стабільність у парламенті, що вкрай важливо і для ухвалення бюджету, і для голосування за конституційний законопроект щодо децентралізації.
‘‘Схожих мотивів дотримуються і наші західні союзники. У них є претензії і до Арсенія Петровича, і взагалі до української влади, але імператив стабільності для них принципово важливий. Тому краще нехай на деякий час залишається нинішній уряд, ніж буде сплеск конфліктів і нестабільності в українській владі’’, – каже політолог Володимир Фесенко, директор Центру прикладних політичних досліджень Пента. Особливо зважаючи на те, що Україна досі лишається в стані незавершеної війни з Росією.
Від парламентарів, за словами нардепа від БПП Світлани Заліщук, на сьогоднішній зустрічі із Байденом пролунало послання про те, що державі потрібне перезавантаження. ‘‘І зміна уряду – це демократичний механізм у демократичній державі, коли, наприклад, недостатньо довіри, як у нас зараз, – розповідає вона НВ. – Але Байден на це сказав, що нам зараз недоступний цей демократичний механізм і через політичну й економічну кризу у нас зараз немає часу на це перезавантаження’’.
Для того щоб рухати реформи і боротися з корупцією, американський віце-президент наполягає, за її словами, саме на єдності Порошенка і Яценюка. ‘‘Треба сказати, що він все ж навіть похвалив Яценюка. Бо за багато-багато років в Україні вперше нарешті маємо дієздатний уряд, здатний приймати важкі рішення та втілювати їх’’, – передає слова Байдена Заліщук.
Найважливіший крок, що цьому уряду (разом з НБУ) вдалося зробити, за словами Олени Білан, головного економіста інвестиційної компанії Dragon Capital, – це стабілізація макроекономічної ситуації, оскільки без цього усі подальші реформи не дали б відчутних результатів для бізнесу чи для інвесторів.
Крім того, в межах програми кредитування МВФ й інших фінансових кредиторів і в межах безвізового пакету законопроектів було чимало вжитих антикорупційних заходів, ініційованих саме урядом. ‘‘Ще один важливий крок, на який попередні склади уряду не зважувалися, – це приведення тарифів на газ до ринкового рівня’’, – каже Білан.
Також успішними вважають реформування поліції (проект МВФ) та державних закупівель (проект Мінекономрозвитку).
Проте, як зазначає на правах анонімності менеджер однієї із міжнародних організацій, що фінансує український уряд, сила, яка у країні рухає реформи, – це, на жаль, не уряд, а МВФ і Світовий банк та їхні програми, в яких Україна перебуває. ‘‘Звісно, з економічної точки зору те, що Україна виконала чотири економічно-фінансові програми Світового банку і вперше за всю історію виконала те, що вимагав МВФ, – це досягнення теперішнього складу уряду. Але якби не ці вимоги фінансових донорів, то не було б у нас ні чистки банківського сектора, ні вирівнювання енергоринку, у тому числі за рахунок тарифів, нічого’’, – каже співрозмовник НВ.
‘‘Немає волі до здійснення реформ не на рівні самих міністрів, а на рівні міністерств і на рівні нашого прем’єр-міністра, а він відповідає за економічні реформи у країні. Це feedback [зворотній зв’язок, відповідь], що я його отримую від людей, які мали б проводити ці реформи, і від наших клієнтів, – розповідає Олександр Почкун, генеральний директор аудиторської компанії Baker Tilly Ukraine. – У фіскальній поліції та на митниці взагалі відбувається катастрофа, нічим не краща за ситуацію, яка була за часів “злочинної влади“’.
Проте наразі, переконують економісти, глобальна зміна уряду і зокрема його економічного блоку не принесе здобутків державі. ‘‘В економічному блоці працює багато технократів, які добре роблять свою справу. І треба зважати, що Україна залежить від зовнішнього фінансування. Якщо буде зміна всього уряду, це може позначитися на програмі МВФ, бо не відомо, які буде на себе брати зобов’язання новий склад уряду. Якщо новий уряд працюватиме в межах програми, то це добре. Але вони можуть бути не готові продовжувати непопулярні, але необхідні реформи, зазначені в програмі, та не підтримають її’’, – каже Білан.
А Україні, за словами джерела із міжнародного фінансового донора, треба ще хоча б рік протриматися в програмі МВФ. ‘‘Ми маємо вийти на той рівень, коли Україна знову зможе сама залучати кошти на зовнішніх ринках, коли почнуть довіряти інвестори і вкладати кошти сюди’’, – каже він на правах анонімності.
Якщо таки кінець
‘‘Давайте будемо відвертими, якби така ситуація [скандал із причетністю прем’єра до корупційних схем] склалася у цивілізованій державі, то прем’єр-міністр уже сам давно подав би у відставку, а у нас це виглядає як чіпляння за владу всіма можливими способами, зокрема – політичним шантажем про можливий наступний розвал коаліції та парламентські дострокові вибори’’, – каже Почкун.
І якщо влада все ж зважиться на такий ‘‘європейський крок’’, надзвичайно важливо обрати до нового складу уряду людей, які не лише підтримають попередній план дій уряду, узгоджений із МВФ, але і зазначать чіткі дедлайни для виконання його пунктів.
‘‘У будь-якої кандидатури, яка буде пропонуватися, будуть свої мінуси і слабкості, і буде непросто провести цю кандидатуру через парламент. Зокрема, щодо Гройсмана [Володимира, голови Верховної Ради], наприклад, і щодо Яресько [Наталії, міністра Міністерства фінансів], хоч і меншою мірою’’, – каже Фесенко.
Так, Гройсману приписують участь у корупційних схемах, завдяки яким його оточення заволоділо державними багатомільйонними коштами держкомпанії Укрпошта. А Яресько звинувачують у спробі ‘‘зацькувати’’ бізнес новим податковим кодексом. ‘‘Яресько могла б розглядатися як відносно незалежна фігура, але її шанси зараз не дуже високі – в парламенті чимало таких, хто критично оцінює угоди із зовнішніми кредиторами, які уклала Яресько’’, – каже він.
Останніми днями знову стали активно називати Саакашвілі як потенційного кандидата в прем’єри. Проте до нього, на думку експертів, будуть критично ставитися. Хтось тому, що він іноземець, хтось має критичне ставлення до результатів його діяльності в Одесі, хтось зверне увагу на його надмірну конфліктність.
Якщо ж, наприклад, говорити про кандидатуру Юлії Тимошенко, то її приходу відверто побоюються через ризик відновлення протистоянь між президентом і прем’єром, її зв’язки із олігархатом та корупційними схемами і негативні результати минулого прем’єрства. Тож її кандидатура і зовсім малоймовірна.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас