Китай обійшов Японію з продажу хай-тек продукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обійшов Японію з продажу хай-тек продукції

Світ
298
Китай поклав кінець пануванню Японії у сфері експорту високотехнологічної продукції, повідомляє Bloomberg Business з посиланням на Азіатський банк розвитку.
Частка КНР від азіатського експорту хай-тек товарів, наприклад, таких як медичне та телекомунікаційне обладнання або літаки, в 2014 році виросла до 43,7% з 9,4% на 2000 рік. Частка Японії, у свою чергу, скоротилася з 25,5% у 2000 році до 7,7% у минулому році.
“Ці зміни показують, що Китаю вдалося дати потужний імпульс розвитку інновацій і технологій, які стали ключовими драйверами економіки”, – наголошується в доповіді АБР про Азіатської економічної інтеграції за 2015 рік.
Згідно з доповіддю, частка експорту китайської низькотехнологічної продукції скоротилася з 41% у 2000 році до 28% в 2014.
“Китай грунтовно претендує на те, щоб виробляти все більшу кількість високотехнологічних товарів на своїй території, хоча безліч важливих виробничих компонентів і раніше ввозяться в країну з-за кордону”, – вважає керівник департаменту економічних досліджень Азії HSBC Holdings Plc Фредерік Нойманн.
Головний економіст АБР Шан-Цзінь Вей зазначає, що безпілотні апарати, смартфони і навіть високошвидкісні поїзди китайського виробництва стали більш конкурентоспроможними на світових ринках, також виросла і загальна кількість підприємств в секторі високотехнологічного виробництва – якщо в тому ж 2000 році їх було 10000, то тепер їх приблизно втричі більше.
“Ми бачимо проблиски успіху в деяких секторах промисловості, але Китай ще не досяг статусу глобального технологічного лідера, яким володіють, наприклад, США і Німеччина. Пекін швидко навчився виробляти товари “стандартної технології” і поступово починає розробляти щось нове самостійно”, – цитує видання головного економіста Азіатського банку розвитку.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас