Інтерес до покупки ОПЗ проявляють близько 20 інвесторів, - голова ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтерес до покупки ОПЗ проявляють близько 20 інвесторів, - голова ФДМ

Казна та Політика
226
Можливою покупкою Одеського припортового заводу (ОПЗ) на приватизаційному конкурсі цікавляться близько 20 інвесторів, у тому числі 4 американські компанії, норвезька Yara і ряд європейських компаній, повідомив глава Фонду держмайна Ігор Білоус.
За його словами, в числі потенційних покупців також компанії з країн, що розвиваються, зокрема, Туреччини, Марокко, Індонезії, Китаю, а також арабські країни.
Крім того окрему групу формують трейдери і фінансові інвестори, додав І.Білоус.
Він повідомив, що ОПЗ завершує розробку менеджмент-презентації практично готовий до візитів потенційних покупців на підприємство.
І.Білоус підкреслив, що найбільшим ризиком для конкурсу, який намічено провести навесні наступного року, залишається політичний, так як продаж ОПЗ в минулому вже двічі зупинялася в ручному режимі.
З інших ризиків він виділив затягування прийняття у Верховній Раді правок до законодавства про приватизацію, яка скасовує необхідність попередньої біржового продажу 5% акцій, проте повідомив, що попередній компроміс з цього питання в парламенті вже досягнутий.
Глава Фонду також нагадав про триваючі судові розгляди з компанією “Нортіма”, що має відношення до бізнесмена Ігоря Коломойського, яка в 2009 році виграла конкурс з продажу ОПЗ, однак його результати були скасовані. За словами І.Білоуса, чергові судові слухання призначені на 9 грудня, однак поки ФДМ у всіх судах вигравав цю суперечку.
Глава Фонду також повідомив, що розкритикована давальницька схема не буде працювати на ОПЗ. “Будуть працювати тільки відкриті закупівлі газу за найнижчою ціною”, – сказав він, водночас зазначивши, завод хотів би працювати з НАК “Нафтога України”, але ціна його газу занадто велика, а закупівлі по реверсу наштовхуються на проблеми з валютними обмеженнями НБУ.
І.Білоус додав, що за рішенням наглядової ради ОПЗ буде затверджений спеціальний порядок по закупівлі газу та щодо збут готової продукції.
Він також нагадав про існуючий борг ОПЗ за поставки в 2013 році газу перед групою Ostchem, тіло якого становить $193 млн, і констатував, що грошей на його погашення підприємству не вистачає.
“Завдання – по максимуму погасити борг до приватизації”, – сказав глава Фонду.
ОПЗ займається виробництвом хімічної продукції, а також перевалкою аміаку на морський транспорт. Завод знаходиться в державній власності, але його планується виставити на приватизацію.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас