ДФС пропонує зміни до Податкового кодексу щодо ліквідації "схем з горіхами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС пропонує зміни до Податкового кодексу щодо ліквідації "схем з горіхами"

Казна та Політика
1469
Державна фіскальна служба (ДФС) України передали до Міністерства фінансів України проект закону “Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо оподаткування деяких операцій з продуктами рослинного походження).
Як повідомила прес-служба ДФС, мета запропонованих змін – ліквідація можливостей для мінімізації оподаткування та боротьба з податковим шахрайством при здійсненні операцій із залученням суб’єктів спеціального режиму оподаткування, які не платять податок на додану вартість (ПДВ) до бюджету.
Як зазначили в ДФС, найчастіше такі схеми застосовуються за операціями з продуктами рослинного походження, такими як: горіхи, гриби і ягоди.
“Останнім часом все більше застосовуються схеми мінімізації із залученням таких суб’єктів господарювання. Платники ПДВ експортують придбану у сільськогосподарських підприємств продукцію, яка раніше була закуплена у населення. При цьому, вартість продукції необгрунтовано завищується, що дозволяє експортерам збільшити суми податкового кредиту, обсяги експортних операцій , які є одним з критеріїв на отримання бюджетного відшкодування в автоматичному режимі. Це призводить до формування неправомірних заявок на бюджетне відшкодування ПДВ “, – зазначено в повідомленні.
Крім того, значна кількість суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з експорту зазначених продуктів, відзначають, що придбали горіхи або ягоди у фізичних осіб, які виростили їх на власних земельних ділянках, тому їх доходи не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО).
Однак у ДФС відзначили, що за результатами перевірок встановлено факти закупівлі у фізосіб таких продуктів в обсягах, які практично неможливо виростити, зібрати безпосередньо фізичною особою на власних земельних ділянках, або взагалі фізично неможливо виростити на таких ділянках (лісові гриби, ягоди).
Так, законопроектом пропонується не застосовувати звільнення від оподаткування ПДФО до доходів від продажу таких видів власної сільськогосподарської продукції як горіхи волоські, гриби і ягоди.
Крім того, пропонується встановити наступне: якщо суб’єкт господарювання, який придбав у фізособи сільгосппродукцію безпосередньо (за дорученням) або через посередників, здійснює надалі експорт такої продукції, то доходи підлягають оподаткуванню ПДФО.
Крім того, пропонується ввести тимчасовий режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з такими продуктами рослинного походження як горіхи, гриби і ягоди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас