Мін'юст передав до АП законопроект про систему автоарешту коштів на рахунках у банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст передав до АП законопроект про систему автоарешту коштів на рахунках у банках

Казна та Політика
654
На вимогу Міжнародного валютного фонду Міністерство юстиції України підготувало проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках.
“Відповідно до… Меморандуму про економічну і фінансову політику, укладеного між Україною та МВФ, від України вимагається до кінця грудня 2015 року ухвалити закон, що посилюватиме положення процесуального законодавства щодо порядку накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках відповідачів (боржників) у господарських і цивільних справах. У зв’язку з чим Міністерство юстиції, за сприянням спеціалістів НБУ, Державної судової адміністрації України, Незалежної асоціації банків України та Державного підприємства “Інформаційні судові системи” підготувало проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках”, – сказав він.
З його слів, на сьогодні відповідний законопроект розроблений і переданий Мін’юстом до Адміністрації Президента. Він також повідомив, що очікується, за умов відповідного фінансування, що СААК (система автоматизованого арешту коштів – ред.) запрацює до кінця наступного року.
За словами члена ради з питань судової реформи при Президентові України Анни Огренчук, впровадження СААК ефективно повпливає як на інвестиційний клімат в країні, так і на бізнес-середовище загалом.
“Цей законопроект передбачає автоматизований арешт коштів на банківських рахунках. Це є вимогою МВФ і можу з впевненістю сказати, що якщо ми впровадимо таку процедуру – це дуже ефективно відобразиться на інвестиційному кліматі, на бізнес-середовищі взагалі, оскільки на рівні довіри до суддівської системи впливає рівень виконання судових рішень. На жаль, в Україні ще на стадії судового розгляду рішення вони вже є неможливими до виконання, тому що боржник робить все, щоб у кінцевому випадку не виконати таке рішення і репутаційні ризики для нього на сьогодні не значать ніщо”, – сказала вона.
За словами гендиректора держпідприємства “Інформаційні судові системи” Віталія Живаєва, реакція банків на накладення арешту на кошти не перевищуватиме 5-10 хв після прийняття суддями відповідного рішення.
“Щодо термінів арешту рахунків, в першу чергу вони будуть залежати від роботи банків у цій системі. Реакція банку на те, що необхідно надати арешт на рахунок, не повинна перевищувати 10 сек. Враховуючи кількість банків в Україні, ця реакція буде не менше 1 хв, але точно не перевищуватиме 5 хв-10 хв”, – сказав він.
Також він зазначив, що на сьогоднішній день технічна сторона СААК розроблена. Зокрема, створено програмний продукт, у відповідності до якого здійснювався арешт грошових коштів на банківських рахунках за спрощеною процедурою.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас