Нотаріусам і банкам дозволили реєструвати юросіб і фізосіб-підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нотаріусам і банкам дозволили реєструвати юросіб і фізосіб-підприємців

Казна та Політика
2798
Верховна Рада прийняла закон, що передбачає передачу права Міністерства юстиції зареєструвати юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців місцевим органам влади, а також акредитованим суб’єктам, у тому числі нотаріусам і банкам.
За прийняття закону №2983 “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань” проголосували 247 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
За словами голови комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка, даний законопроект запустить реформу реєстраційної служби.
“Зараз стоїть питання про те, чи станеться реформа реєстраційної служби?” – Сказав депутат. Передача права здійснювати державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб – підприємців на місцевий рівень дозволить створити вдома юстиції за одеським зразком в інших регіонах країни, зазначив він.
Також законопроект передбачає передачу місцевим органам влади права реєстрації громадських формувань, у тому числі профспілок. На думку депутата Юрія Левченка, ця норма звужує права профспілок, ускладнюючи процес їх створення. Депутат запропонував виключити цю норму із законопроекту, але його поправку не було підтримана в залі.
Спікер парламенту Володимир Гройсман заявив, що деякі депутати в залі намагаються перешкодити проведенню реформи реєстраційної служби, оскільки до законопроекту подали всього близько 1000 поправок. Він запропонував голосувати закон без їх розгляду, у варіанті профільного комітету. Однак голосів на підтримку даного рішення в парламенті не знайшлося. Після розгляду порядку 100 поправок, жодну з яких парламент не підтримав, Гройсман запропонував повернутися до розгляду проекту закону в редакції профільного комітету. Глава комітету Віктор Галасюк закликав депутатів підтримати законопроект, щоб запустити реформу.
Міністр юстиції Павло Петренко запропонував включити доповнення в закон, перед його підготовкою до підписання, яке встановлює перехідний період до 1 квітня 2016 року. Під час цього періоду Мін’юст та його територіальні підрозділи продовжать надавати послуги з реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, а також громадських об’єднань. По закінченні цього періоду функції з реєстрації повністю перейдуть до місцевих органів влади.
Однією з новацій закону є об’єднання Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об’єднань та Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, в єдиний реєстр.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас