Депутати підібралися до ринку цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати підібралися до ринку цінних паперів

Фондовий ринок
747
Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) хоче отримати нові повноваження – контроль за діяльністю товарних бірж та розвитком ринку деривативів.
Підготовлений з її участю відповідний законопроект № 3498 був поданий до Верховної Ради 20 листопада. Ініціаторами документа стали 14 депутатів, зокрема Руслан Демчак, Михайло Довбенко, Сергій Рибалка, Максим Поляков та Ігор Фурсін, які входять до комітету з питань банківської діяльності та фінансової політики Верховної Ради.
НКЦПФР працювала над законопроектом спільно з представниками Мінфіну, МЕРТ, НБУ, ЄБРР, МВФ і USAID. У документі враховано міжнародний досвід, у тому числі рекомендації Міжнародної асоціації свопів і деривативів (ISDA), директиви ЄС про ринки фінансових інструментів (MiFID II), регламенти про ринки фінансових інструментів (MiFIR) і про позабіржові похідні інструменти, центральних контрагентах і торгових репозитаріях ( EMIR).
«Розвинений фінансовий сектор є ключовою умовою для зростання економіки будь-якої країни. В Україні повноцінному функціонуванню та подальшому розвитку ринків капіталу заважає існування цілого ряду невирішених проблем », – йдеться в пояснювальній записці.
Серед цих проблем – відсутність комплексного регулювання відносин на ринках похідних цінних паперів та деривативів, неузгодженість і відсутність єдиних підходів до регулювання діяльності організаторів торгівлі і відсутність гарантій виконання деривативів.
«Закон «Про товарну біржу», прийнятий у 1991 році, не відповідає вимогам, що пред’являються до сучасної інфраструктури товарного біржового ринку, і не дозволяє забезпечити можливості справедливого ціноутворення на продукцію аграрного сектору», – вважають автори проекту. На 17 серпня через 626 товарних бірж 109 перебували в стані ліквідації, а працювали тільки 200 бірж (на них операції в середньому проводили восьмій брокерів).
Мета змін – отримати репрезентативні біржові цінові індикатори і знизити ризики невиконання угод контрагентами.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас