Розрахунок стартової ціни на нафту і газ в Україні можуть змінити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розрахунок стартової ціни на нафту і газ в Україні можуть змінити

Енергетика
776
Цінова політика при розрахунку цін газу і нафти в Україні може змінитися, аукціонний комітет має намір цього добиватися.
Про це повідомляє прес-служба міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
“Аукціонний комітет з продажу нафти сирої, газового конденсату та скрапленого газу, який очолює Міністр економічного розвитку і торгівлі України, прийняв рішення ініціювати внесення змін до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 № 570, в частині встановлення об’єктивного коефіцієнта барелізації при розрахунку стартової ціни нафти і газового конденсату “, – йдеться в повідомленні.
До складу Аукціонного комітету також входять представники Мінекономрозвитку, Міненерго та НАК “Нафтогаз України”.
Експерти Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” при перевірці даних, які вносяться ПАТ “Укртранснафта” до журналів актів прийому-здачі нафти по вузлах обліку нафти, в листопаді 2015 року, прийшли до висновку, що в сьогоднішніх умовах нафтовидобувна компанія зазнає колосальних збитків.
“Різниця між фактичними і декларованими показниками викликає збитки найбільшої нафтовидобувної компанії України в 9 млн доларів щорічно. Фактичний розрахунковий рівень коефіцієнта барелізації нафти ПАТ “Укрнафта”, встановлений в результаті перевірки, становить 7,45.”, – Вважають експерти.
Так, при здійсненні розрахунку стартової ціни нафти і газового конденсату, аукціонний комітет з продажу нафти сирої і газового конденсату власного видобутку серед інших критеріїв використовується коефіцієнт барелізації сирої нафти українських родовищ на рівні 7,35 (відповідає щільності нафти на рівні 855 кг / м3 при 150 С).
Як встановили експерти, фактична щільність нафти українських родовищ виробництва ПАТ “Укрнафта”, яка транспортувалася за системою магістральних нафтопроводів в період з 01.01.2015 по 05.11.2015 рр., в середньому становить 841,1 кг / м3 при 200С (844,7 кг / м3 при 150С відповідно).
У зв’язку з цим, необхідно змін до формули визначення коефіцієнта барелізації реальних значень щільності української нафти – фактичний розрахунковий рівень коефіцієнта може скласти 7,45, вважають експерти.
Якщо середньорічна вартість 1 бареля нафти – 50 доларів США, то різниця у вартості 1 тонни нафти між коефіцієнтами 7,35 і 7,45 становить 5 доларів на тонні.
“Враховуючи річний обсяг реалізованої нафти на аукціонах на рівні 1,8 млн тонн, найбільша нафтовидобувна компанія України недоотримує близько 9 млн доларів США або близько 205 млн грн на рік”, – йдеться у висновках експертів.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас