Трудові книжки хочуть скасувати, а пенсії з 2016 року розрахують по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудові книжки хочуть скасувати, а пенсії з 2016 року розрахують по-новому

Особисті фінанси
3732
Кабмін запропонував депутатам скасувати трудові книжки – законопроект про це поданий у середу в Верховну Раду. У ньому планується, що скасування набуде чинності з 1 липня 2016 Як роз’яснив міністр економрозвитку і торгівлі Айварас Абромавічус (МЕРТ готував законопроект), паперові трудові книжки необхідні насамперед для розрахунку стажу роботи при призначенні пенсії. Але вони стали анахронізмом після того, як в 2001 р. було створено реєстр Пенсфонду, в якому є всі дані в електронному вигляді про те, коли, ким і де людина була прийнята на роботу, а також про його офіційну зарплату.
“Фактично ми переводимо трудові книжки в електронний вигляд, там інформація не загубиться і не зникне. Будь-яка людина зможе безкоштовно отримати в Пенсфонда виписку з бази про підтвердження своєї трудової діяльності. Трудові книжки залишаться у працівників, вони зможуть і далі їх використовувати для підтвердження трудового стажу (за період до 1 липня 2001 року, коли не було електронного реєстру. – Авт.)”, – сказав Абромавічус. Книжки видадуть на руки протягом трьох місяців після вступу закону в силу.
Депутати з профільного комітету ВР з питань соцполітики, зайнятості і пенсій поки не підтримують новий законопроект. “Трудові книжки треба залишити до тих пір, поки не з’явиться вільний доступ кадровиків до бази даних ПФ в масштабах країни. Інакше їм доведеться постійно звертатися до ПФ за довідками”, – говорить Олександр Дроздик.
Ще жорсткіша позиція Наталії Королевської: “Ініціатива про скасування трудових книжок є не просто малоефективною, але й несвоєчасною: при відсутності єдиного реєстру соціально застрахованих осіб та мільйонах внутрішніх переселенців вона обернеться тільки створенням нових проблем для громадян”.
ПРОБЛЕМИ. Експерти звертають увагу на короткий перехідний період – книжки повинні зникнути протягом півроку. “Варто відстрочити їх скасування мінімум на рік з моменту вступу закону в силу, щоб встигнути прийняти підзаконні акти, що регламентують роботу в нових умовах, – говорить головний експерт Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
Спершу потрібно створити базу обліку всіх, хто платить внески до Пенсфонду, і лише потім скасовувати трудові книжки. Поки вона працює автономно в кожному регіоні. Тобто якщо людина працювала в декількох областях, що нерідко, їй для підтвердження свого стажу доведеться відправляти запити в різні інстанції”.
Менеджер по персоналу великого холдингу Вікторія Сірих каже, що кадровикам стане складніше без трудової книжки оцінити біографію здобувачів:
“Для підтвердження запису в резюме доведеться просити у них виписки з Пенсфонду. Також виписка може знадобитися для підрахунку страхстажу при оформленні лікарняного. Зате такі дані достовірні, адже є люди, у яких не одна трудова книжка, а дві і більше”.
ПЕНСІЇ ПО-НОВОМУ. Українців чекає ще одне неприємне нововведення: з 1 січня 2016 року розмір пенсії стануть розраховувати тільки виходячи із суми заробітку, нарахованого після 1 січня 2004 року. Тоді почав діяти реєстр обліку страхових внесків в Пенсфонд. Їх розмір, поряд зі стажем, впливає на величину майбутньої пенсії. Поки майбутній пенсіонер має вибір: подавати до ПФ дані про свій заробіток за будь-які 5 років поспіль до 2004-го чи ні.
Як роз’яснили нам у ПФ, подавати вигідно, якщо заробіток істотно (вдвічі і більше) перевищував середню зарплату по країні в той період, тоді пенсія виявиться більше. Право вибору можуть продовжити, якщо Рада прийме повторно ветований президентом Закон, який передбачає продовження норми до 2022 р. Поки він не розглядається з квітня 2015 р.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас