Уряд надав «фальшиву» знижку на газ заради піару, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд надав «фальшиву» знижку на газ заради піару, - експерт

Казна та Політика
5776
Рішення Кабінету Міністрів щодо зниження роздрібних цін на природний газ для потреб населення при обсязі його споживання до 200 куб. м на місяць є нічим іншим, як маніпуляцією уряду.
Такої думки дотримується аналітик ГО «Публічний аудит» Тарас Галайда, передає прес-служба організації.
За його словами, заява Прем’єр-міністра щодо зниження соціальної ціни на «блакитне» паливо було прописано в Постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг від 3 березня.
«І соціальна ціна, про яку Арсеній Яценюк заявив 30 вересня на засіданні Уряду, була встановлена ще 3 березня цього року Постановою № 583, яку прийняла Нацкомісія. У цій Постанові чітко вказано, що під час опалювального сезону ті люди, які споживають на місяць до 200 кубів газу, будуть оплачувати його за ціною 3600 грн за тисячу кубів. До того ж, Кабмін не може знижувати ціну на газ для населення, оскільки тарифи встановлює не КМУ, а НКРЕКУ, яка підпорядковується Президенту. Тому ніяких знижок Кабмін не робив – всього-навсього діє березнева постанова НКРЕКУ, а Уряд вирішив подати стару інформацію, немов під новим соусом, для чергового піару », – розповідає фахівець.
Більш того, за словами експерта, заява Прем’єр-міністра, що тарифи ринкові не має підгрунтя, хоча ще в травні робоча група парламенту абсолютно підтвердила їх необґрунтованість та завищення цін як мінімум в два рази.
«І в уряді не звертають уваги на те, що приватні домогосподарства, ніяк не зможуть вписатися в норми до 200 кубів. Навіть за умови жорсткої економії вони будуть змушені використовувати як мінімум 400 кубів », – заявив пан Галайда.
Нагадаємо, уряд прийняв рішення про встановлення соціальної норми в обсязі 200 куб. м газу за ціною 3600 грн для всіх домогосподарств, які використовують природний газ для опалення. Зокрема про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
«Це вдвічі дешевше, ніж ринкова ціна природного газу, яка становить сьогодні 7 188 грн», – підкреслив Прем’єр-міністр.
За матеріалами:
Україна Комунальна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас