НБУ попереджає банки та інших учасників платіжних систем про ризики і загрози використання віртуальних валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ попереджає банки та інших учасників платіжних систем про ризики і загрози використання віртуальних валют

Фінтех і Картки
3452
Національний банк попереджає банки та інших учасників платіжних систем про ризики і загрози використання віртуальних валют.
Про це йдеться в повідомленні регулятора.
За його даними, останнім часом спостерігається сплеск інтересу до використання віртуальних валют.
Протягом цього року питання про можливість використання віртуальних валют в Україні часто піднімалося учасниками вітчизняного ринку на конференціях, нарадах і зустрічах, які проводить банківське співтовариство.
На сьогодні міжнародними фінансовими установами та центральними банками не розроблено жодних узгоджених підходів до питань, пов’язаних з використанням віртуальних валют.
У той же час банківське співтовариство, у тому числі представники центральних банків, які нещодавно взяли участь у Міжнародному форумі роздрібних платежів з ініціативи Світового банку та Комітету по платежах і ринковій інфраструктурі Банку міжнародних розрахунків, зазначає, що використання віртуальних валют вимагає ретельного моніторингу та осмислення з боку державних регуляторів.
На думку фахівців Світового банку, моніторинг розвитку зазначеного виду платіжних засобів повинен бути компетенцією тих підрозділів центрального банку, які займаються платіжними системами і розрахунками.
Європейський центральний банк у своїх дослідженнях про віртуальні цифрові валюти “Virtual currency schemes – a further analysis” не висловлює однозначного рішення по використанню віртуальних валют і застерігає від їх використання у своїй фінансовій діяльності.
Національний банк України відстежує розвиток і використання нових платіжних послуг і вважає, що нові учасники повинні мати шанс виходу на ринок, проте на першому місці має бути забезпечена безпека платежів.
Разом з центральними банками країн ЄС Національний банк застерігає банки, платіжні організації, учасників платіжних систем і власників віртуальних валют про наявні ризики і потенційні загрози їх використання.
Також Національний банк попереджає, що не несе відповідальності за можливі ризики і втрати, пов’язані з використанням віртуальних валют в розрахункових операціях.
З метою захисту прав споживачів, безпеки здійснення переказу коштів НБУ рекомендує громадянам використовувати послуги тільки тих платіжних систем, систем розрахунків, які внесені регулятором до реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.
Як повідомляло агентство, в кінці 2014 року Національний банк заявив, що вважає “криптовалюту” Bitcoin грошовим сурогатом і нагадав про незаконність її використання.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас