Влада задумала набудувати українцям житла під оренду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада задумала набудувати українцям житла під оренду

Нерухомість
6474
Оренда житла у держави може стати реальністю в Україні. Мінрегіон розробив і опублікував для обговорення законопроект «Про орендне житло», яким збирається легалізувати процес зведення державної нерухомості під оренду.
Передбачається, що саме орендне житло зможе зняти напругу з квартирним питанням. За даними Мінрегіонбуду, у квартирній черзі на поліпшення житлових умов зараз нараховує близько 650 000 сімей, у тому числі кожна десята молода сім’я. Ринок орендного житла в Україні практично відсутній. Тоді як у сусідній Білорусі будівництво орендного житла визначено першочерговим пріоритетом у вирішенні житлового питання громадян. У Німеччині частка орендного житла становить 60% від загального житлового фонду, в США і Великобританії – близько 30%, у Франції та Швейцарії – відповідно близько 40 і 70%.
Законопроект Мінрегіону рамковий, у ньому позначені лише деякі моменти розвитку цього сектора нерухомості. Всі зауваження та пропозиції до документа приймаються на сайті міністерства.
Передбачається, що орендне житло може будуватися або реконструюватися не тільки за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а й за рахунок приватних інвесторів. Фонд орендного житла може включати як новобудови, так і реконструйовані будівлі. Замовником такого будівництва або реконструкції повинна стати новостворена фінансова держструктура (поки без імені) або місцеві організації. Будуватися будинки повинні на землях, що перебувають у державній або комунальній власності, до них же за держкошти повинні підводити і під’єднуватися комунікації. Замовник звільняється від перерахування пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту.
Допускається, що квартири в таких будинках можуть бути меншої площі, ніж у традиційних багатоквартирних (зараз мінімальна площа, яка дозволена законодавством – 23 кв.м.).
Обслуговувати житло і здавати квартири в оренду будуть керуючі компанії. Орендна плата буде поповнювати місцеві бюджети (після вирахування плати за послуги керуючої компанії та комунальних платежів).
Теоретично, припускають експерти, подібні правила повинні скоротити собівартість будівництва на 20-30%, а отже, підвищити окупність в цілому та інвестиційну привабливість проектів орендного житла зокрема.
Однак все впирається у власне орендну плату. Якою вона буде, щоб вирішити соціальну функцію орендного житла, але при цьому не відлякати від проекту інвесторів? Законопроектом передбачено, що методика орендної плати за нежитлові приміщення встановлюється Кабміном, щодо того, хто і як встановлює розмір орендної плати власне за квартири в тексті законопроекту поки нічого не сказано. Експерти припускають, що ціна оренди в цих будинках «нової оренди» навряд чи буде значно нижче середньоринкової.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас