Нацбанк: Падіння в базових галузях України в липні сповільнилося вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк: Падіння в базових галузях України в липні сповільнилося вдвічі

Казна та Політика
1352
Падіння індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) у липні сповільнилося до 8,7% в річному вимірі порівняно з 17,6% у червні переважно за рахунок високих темпів жнив та ефекту бази, повідомив Національний банк України (НБУ).
“Поліпшилася динаміка ІВБГ також в цілому за період з початку року: у січні-липні 2015 року ІВБГ знизився на 13,8% в порівнянні з відповідним періодом попереднього року, тоді як зниження в січні-червні склало 19%”, – вказує Нацбанк.
Регулятор відзначає, що сільське господарство в липні показало зростання на 1,9% в річному вимірі, тоді як у червні падіння досягало 17,2% у червні, що пов’язано з пізнім стартом збиральної кампанії: якщо станом на 1 липня валовий збір зернових був на 68,6% нижче торішнього показника на аналогічну дату, то станом на 1 серпня вона вже перевищував відповідний показник на 1,3%.
У той же час в цілому за підсумками року врожай зернових буде трохи нижче, ніж у попередньому: 60 млн тонн проти 63,9 млн тонн, зазначає Нацбанк, посилаючись на дані Міністерства агрополітики та продовольства. Очікуване зниження валового збору пов’язано зі скороченням посівних площ на 2% в порівнянні з 2014 роком (у тому числі за рахунок частини земель Донецької та Луганської областей, що опинилися на окупованих територіях), а також зміною структури посівів на користь пшениці за рахунок зменшення частки кукурудзи.
“Уповільнення падіння в річному вимірі спостерігалося також у промисловості: до 13,4% з 18,1% у червні, що, незважаючи на деяке пожвавлення в окремих галузях в липні, було обумовлено, перш за все, зростанням впливу низької бази порівняння”, – вказує НБУ.
Регулятор нагадує, що через загострення конфлікту на сході країни в липні 2014 року відбулося падіння промислового виробництва в Луганській і Донецькій областях відповідно на 40% і 10,7% за місяць.
Серед галузей промисловості значне зниження темпів падіння спостерігалося в харчовому виробництві (6,4% в липні в порівнянні з 15,5% у червні), металургії (23,3% порівняно з 27,1%), виробництві коксу (17,2 % порівняно з 28,7%), машинобудуванні (11,0% порівняно з 16,7%) і хімічному виробництві (16,5% порівняно з 19,4%).
Нацбанк звертає увагу, що в порівнянні з попереднім місяцем відбулося суттєве нарощування обсягів машинобудування (на 12,3%), що може пояснюватися, зокрема, державними замовленнями на потреби АТО, а поліпшення показників в металургії, пов’язує з відновленням роботи сталеплавильного і прокатного переділів на Алчевському меткомбінаті, що простоює з серпня 2014 року.
За оцінками регулятора, в липні сповільнилося падіння оптового товарообороту: в річному вимірі до 13,5% з 14,3% у червні, проте воно було пов’язане переважно з впливом ефекту бази порівняння.
Істотне зниження темпів падіння роздрібної торгівлі в річному вимірі (до 18,2% у липні з 24,1% у червні) Нацбанк пояснює поліпшенням динаміки торгівлі в Донецькій і Луганській областях переважно через ефект бази порівняння, а також переорієнтацією українців на відпочинок всередині країни. На користь останнього припущення вказує істотне поліпшення динаміки роздрібної торгівлі в областях, де більшою мірою розвинена туристична інфраструктура: в Закарпатській (зниження в річному численні на 9,1% в липні в порівнянні з 19,6% у червні), Волинській (на 5,2% в порівнянні з 24,9%), Львівській (на 18,5% в порівнянні з 19,8%), Миколаївській (на 13,6% в порівнянні з 23,4%) і Одеській (на 13,6 % порівняно з 26,9%) областях.
У той же час динаміка в будівництві після істотного поліпшення в червні погіршилася: до 24,6% з 23,9%, зокрема, темпи падіння в будівництві інженерних споруд збільшилися до 26,6% з 25,3% у червні, в основному, за рахунок скорочення будівництва споруд гірничопромислових і видобувних підприємств.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас