Суд відмовився стягнути з України $ 500 млн на користь КТІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відмовився стягнути з України $ 500 млн на користь КТІ

Казна та Політика
1539
Вчора, 5 серпня, в Господарському суді міста Києва відбувся розгляд справи по суті щодо позовної заяви компанії Контейнерний Термінал Іллічівськ про стягнення понад півмільярда доларів з держави Україна в особі держпідприємства Іллічівський морський торговий порт (ІМПТ), Міністерства Інфраструктури України та Державної казначейської служби.
Про це повідомляє прес-служба Іллічівського морського торгового порту.
У результаті розгляду всіх обставин справи та проведення оцінки документів і аргументів сторін процесу, суд в повному обсязі відмовив КТІ в задоволенні вимог, визнавши позовну заяву позбавленою правового обгрунтування.
Прокуратура міста Києва, що вступила в судовий процес на стороні відповідачів, також висловилася на захист інтересів держави в судовому розгляді, підкреслила, що позовні вимоги КТІ неправомірні.
Керівництво ІМТП зазначає, що дане рішення суду – важлива перемога в боротьбі за національні інтереси України, а також за створення зрозумілих ринкових відносин між державою і приватними компаніями.
У прес-службі ІМТП підкреслюють, що договір про спільну діяльність, підписаний у 2005 році між КТІ і ІМПТ від початку був непрозорим і не відповідав ринковим реаліям. Так, згідно з даними порту, на момент підписання договору, вартість майна порту, яке вносилося в якості пайової участі у створення спільного підприємства, була занижена в чотири рази. Крім того, з моменту старту співпраці з КТІ, державний порт значно просів в доходах, в порівнянні з періодами самостійної діяльності. Недоодержання прибутку відбувалося протягом усіх десяти років співпраці, на тлі зростання обсягу перевалки і зростання частки КТІ на ринку контейнерної перевалки України (за заявами КТІ в 2014 році вона становила 30%).
Нагадаємо, компанія з російським корінням КТІ вимагала від держави в особі Іллічівського морського торгового порту та Міністерства інфраструктури понад півмільярда доларів як компенсацію за розірвання договору про спільну діяльність. Договір був розірваний у зв’язку з тим, що в лютому 2015 вступила в силу державна реформа, згідно з якою майно ІМТП, яке було об’єктом спільної діяльності з КТІ, було передано на баланс іншій юридичній особі – Державному підприємству «Адміністрація морських портів України». Таким чином, з урахуванням обставин, що змінилися, договір про спільну діяльність КТІ і ІМТП не міг бути реалізований і був розірваний.
Раніше позовні заяви компанії КТІ про неправомірне розірвання договору були відхилені Одеським Господарським і Апеляційним судами, а потім – Київським Вищим Господарським судом.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас