Українські банки змирилися зі своєю збитковістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки змирилися зі своєю збитковістю

Кредит&Депозит
1734
Перше півріччя 2015 р. зі збитком закінчили 45 банків України, свідчить статистика НБУ. Сумарний збиток системи за цей період склав близько 81,5 млрд. грн, з яких 30,5 млрд. грн. – збиток платоспроможних фінустанов.
Щоб хоч якось обмежити відтік коштів, банки підвищують ставки по депозитах. «Цінова війна вийшла на пік: депозити фізосіб у гривні – по 25-30% річних, а через проблеми з ліквідністю більшість банків затримує платежі», – розповів менеджер департаменту аудиту компанії «Бейкер Тіллі Україна» Віталій Гавриш.
Клієнтські кошти банки в основному інвестують в ефективні операції казначейства, короткострокове кредитування юридичних осіб, а також споживчі високомаржинальних кредити (кредитні картки, кредити готівкою і на товар).
Одночасно, в умовах обмеженої ліквідності і невеликої кількості позичальників з достатньою кредитоспроможністю, банки розміщують вільні ресурси і на міжбанківському ринку.
«Але чимала кількість банків втратили істотний обсяг коштів на міжбанківських операціях і тепер підходять до питання міжбанківського кредитування досить обережно, – говорить старший фінансовий аналітик аналітичного департаменту НРА «Рюрик» Микола Ткаченко. – Тому що, видавши «овернайт», на ранок можна виявити, що в банк-контрагент вже введена тимчасова адміністрація».
Для мінімізації ризиків при збереженні достатнього рівня прибутковості фінустанови купують собі в портфель державні цінні папери – депозитні сертифікати НБУ та облігації внутрішньої держпозики (ОВДП).
Попит на ці інструменти пояснюється також тим, що у разі дефіциту ліквідності комерційний банк може без проблем отримати під них рефінансування від НБУ або інших комерційних банків.
Але останнім часом через низьку прибутковість і погрози оголошення дефолту України банки дещо знизили обсяг ОВДП у своїх портфелях. Також знизив попит на депосертифікати сам Нацбанк, який в середині липня опустив їх прибутковість до 19-22% річних.
В цілому ж через кризу українські банки розвернулися від стратегії розвитку до стратегії виживання.
«На сьогоднішній день мало хто з вітчизняних банків готовий вкладати в розвиток технологій, мереж і т.д. А бюджети, які планувалися на 3-5 років вперед, тепер формуються максимум на рік з високою деталізацією перших 1-3 місяців», – розповів голова правління «Комерційного індустріального банку» Вадим Березовик.
З колегою погоджується і голова правління УкрСиббанку BNP Paribas Group Філіп Дюмел, підтверджуючи, що довгострокову стратегію роботи для банку зараз в Україні побудувати складно: поточний стан речей вимагає реагування з дня на день.
У теж час, значних змін у підходах банків до обслуговування клієнтів у порівнянні з минулим роком не відбулося: як у корпоративному, так і в роздрібному сегменті акцент робиться на комплексне обслуговування з максимальним завантаженням кожного різноманітними банківськими продуктами.
«Якщо в недавньому минулому банк готовий був надати фінансування компанії в обмін на переведення всіх або частини фінансових потоків у фінустанову, то зараз фінустанови все частіше просять перевести ще й зарплатні проекти, а також підключити інші комісійні послуги», – зазначив Березовик.
Оскільки обсяги кредитування як населення, так і бізнесу, залишають бажати кращого, за словами головного фінансового аналітика рейтингового агентства «Експерт Рейтинг» Віталія Шапрана, банки проводять стратегію заміщення процентних доходів комісійними.
«Фінустанови намагаються заробляти не за рахунок різниці в ставках по кредитах і депозитах, а за допомогою комісій. Така стратегія почала ефективно використовуватися у другому кварталі, особливо в розрізі невеликих банків», – розповів він.
Фінансисти сумніваються, що в найближчі півроку ситуація в банківській сфері сильно зміниться.
Відновлення кредитування бізнесу в більш-менш серйозних обсягах, експерти очікують тільки після поліпшення ситуації з довгостроковими ресурсами.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас