Реформи: Експерти звинувачують владу в імітації прогресу (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформи: Експерти звинувачують владу в імітації прогресу (інфографіка)

Казна та Політика
2890
З початку обіцяного глобального реформування України пройшло вже більше року. І ось: влада вирішила відзвітувати, якого прогресу вдалося досягти в цьому відношенні.
Так, Нацрада реформ відрапортував, що реформу з управління держвласністю виконали вже на 75%. Також, більш ніж на 50%, реалізовані судова, податкова реформи, реформи децентралізації, охорони здоров’я та сільського господарства. Всього реформ, описаних на сайті Нацради, – 18 (див. Інфографіку).
!!
Першочерговими вважаються реформа системи нацбезпеки, антикорупційна, судова, правоохоронна реформа, а також зміни, які повинні відбитися на децентралізації, держуправлінні, дерегулюванні, охороні здоров’я та податках. Реалізувати їх повною мірою, нагадаємо, мають до 2020 року. У той же час, згідно з останнім опитуванням TNS, 63% українців взагалі не відчули проведення реформ у країні. Журналісти з’ясували, чи відповідають підрахунки реальній ситуації.
Президент центру антикризових досліджень Ярослав Жалило відзначає, що моду рахувати прогрес у відсотках Нацрада взяла у минулої влади: “Приблизно так підраховували свої успіхи і при Януковичі. Це не зовсім коректно, але треба розуміти, що реформи неможливо реалізувати всі і відразу, як і відразу побачити результат”.
Видно результати роботи влади з податкової реформи та дерегуляції бізнесу, вважає Жаліло: “У соціальній сфері спростили процедуру отримання субсидій, трохи спрощується і ведення підприємницької діяльності у сфері сільського господарства, зменшили обсяги спекуляцій у сфері банківського регулювання”. “Ще один плюс – запровадження накопичувальної системи в пенсійній сфері з 2018 року. А ось повноцінно реалізувати систему субсидування поки не вдається”, – говорить президент Украналітцентра Олександр Охріменко.
За словами Жаліло, плюсом можна назвати і зміну механізму розрахунку за ЖКП. Видно зрушення з правоохоронної реформи – як мінімум в ситуації зі створенням поліції. А от у сфері освіти багато в чому реформи залишаються на папері. Збільшилася і обороноздатність ЗСУ за рахунок збільшення фінансування, але говорити про перехід на стандарти НАТО і серйозну реорганізацію армії поки не доводиться.
Але, в той же час, незважаючи на регуляторні зміни в податковій сфері, на думку експертів, великого прогресу на практиці поки немає: “Тут ситуація, за відгуками самих підприємців, тільки погіршилася. Незважаючи на канікули від перевірок, їх все одно проводять контролюючі органи: нібито для пошуку фальсифікату. Нікуди не поділися і хабарі”. Нескоро, на їхню думку, ми також побачимо прогрес з реформ і в сфері енергетики.
Згоден з тим, що багато реформ рухаються занадто повільно і глава Комітету економістів України Андрій Новак: “Відбувається піар-імітація деяких реформ, а в ряді сфер – ще й антиреформ.
Наприклад, обманом стало зменшення кількості податків – їх просто перегрупували з 22 груп у 9 груп, при цьому з’явилися нові податки – наприклад, на нерухомість, а ставки по митниці і акцизам навіть виросли. З децентралізацією поки складно: обіцяли децентралізацію податків, а зараз у нас більша централізація їх, ніж при минулій владі: тоді 80% податків йшло в центр, а згідно з бюджетом цього року – 82%. Немає і демонополізації: це найкраще показує зростання тарифів на ЖКП”.
За словами експерта, все це добре бачать західні аналітики: “Тому мінімально підтримувати нас фінансово Європа буде. Але на масштабні інвестиції розраховувати не доводиться”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас