Дефолту немає, але гроші будуть: як другий транш від МВФ допоможе поліпшити економіку в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефолту немає, але гроші будуть: як другий транш від МВФ допоможе поліпшити економіку в Україні

Казна та Політика
1363
П’ятниця, що минула, для міжнародних кредиторів і для населення України пройшла спокійно і з хорошими новинами. Ажіотаж, який розгорівся навколо технічного дефолту, досить активно анонсувався не тільки журналістами, але і представниками влади. Однак, незважаючи на чутки, Україна змогла вчасно оплатити 120 млн доларів за облігаціями 2012 року.
“Насправді питання було чисто політичне, навіть швидше пов’язане з ходом переговорів з кредиторами. Не така вже й велика сума 120 млн доларів, щоб її заплатити, такі гроші у країни є. В кінці серпня буде черговий платіж – 60 млн доларів, і такі гроші є. Трохи більше суми в жовтні і в листопаді, але принаймні у нас є три місяці на переговори “, – коментує ситуацію генеральний директор Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслав Дубко.
У Moody’s інша думка
У песимістичному настрої залишається міжнародне рейтингове агентство Moody’s. Аналітики агентства вважають, що виплата України процентного доходу за єврооблігаціями з погашенням у липні 2017 не усуває ризик введення країною мораторію на наступні зовнішні виплати.
На їхню думку, зазначена виплата була здійснена щоб уникнути зриву переговорного процесу з приватними кредиторами, який до теперішнього часу мав певний прогрес.
З цієї ж причини уряд України, швидше за все, 23 серпня виплатить 60 млн доларів процентного доходу за єврооблігаціями на 1,5 млрд доларів з погашенням у 2021 році.
“Ми очікуємо, що Україна утримається від погашення 23 вересня єврооблігацій на 500 млн доларів, емітованих в 2010 році, якщо уряду України до завершення чергового квартального перегляду програми співпраці з МВФ не вдасться досягти угоди з приватними кредиторами”, – повідомляє міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service.
Осінні платежі, дійсно, будуть одними з найбільших для України. З цієї причини Moody’s вважає, що реальна загроза введення мораторію настане вже у вересні, коли МВФ та інші міжнародні кредитори України будуть вимагмти від її уряду конкретної угоди з приватними кредиторами.
Однак, даний процес відноситься до технічної складової і здебільшого має хвилювати фахівців у цій сфері. Для України головне стежити за тим, як ведуться переговори із зовнішніми кредиторами, і як це відбивається на економіці країни.
На що підуть гроші МВФ
31 липня відбудеться зустріч Ради директорів Міжнародного Валютного Фонду з Україною, на якій буде прийнято рішення – надати Україні черговий кредитний транш у розмірі 1,7 млрд. доларів.
Керівник департаменту зовнішніх зв’язків МВФ Джеррі Райс уточнив, що зустріч присвячена підсумками першого перегляду програми розширеного фінансування EFF. А також, додав, загальна сума коштів, наданих Україні за програмою EFF з боку Міжнародного валютного фонду, складе 6,680 млрд доларів.
Міністерство фінансів заявило, що другий транш від міжнародного кредитора буде направлений на поповнення золотовалютних резервів країни.
“На тому тижні ми завершили перший перегляд програми з МВФ і направили оновлений лист про наміри до директора-розпорядника банку МВФ Крістін Лагард. Цей крок відкриває перед Україною можливості щодо можливості призначення ради директорів МВФ, за результатами якого Україні може бути наданий другий транш кредиту фондом обсягом $ 1,7 млрд “, – повідомила міністр фінансів Наталія Яресько.
Крім допомоги від МВФ, Євросоюз також надає Україні кошти на підтримку економіки. Зокрема, від ЄС надійшло 500 млн євро макрофінансової допомоги. Більше того, Європейський Союз може додатково виділити до 75 млн євро на підтримку реформи державної служби в Україні. Однак, швидке отримання 75 млн. євро буде залежати від того наскільки вчасно уряд і парламент приймуть відповідні документи.
Поповнення золотовалютних резервів, які на сьогоднішній день складають 10,8 млрд. доларів, а до кінця року повинні піднятися до 16 млрд. доларів, створюють безпечну фінансовою подушку, в цілому для економіки. Резерви можуть бути задіяні для того, щоб знизити коливання на валютному ринку, а також розплатитися за зовнішніми боргами, наприклад, оплатити газові контракти Нафтогазу. Оскільки країна відрізана від зовнішніх ринків капіталу, вона не в змозі запозичувати кошти, а новий приплив грошей постійно необхідний.
“Зараз гроші надходять з боку МВФ, якщо його не буде, це просто порушить загальну систему зовнішньоекономічних розрахунків”, – вважає Станіслав Дубко.
МВФ і банки
Продовження співпраці з МВФ для банків важливо не стільки з точки зору стабільності курсу гривні, скільки є запорукою сприятливих умов роботи валютного ринку, вважає директор з економічного аналізу та стратегічного планування банку VTB (Україна) Михайло Платонов.
“Безумовно, сам факт того, що Міжнародний валютний фонд погодив надання Україні чергового траншу фінансової підтримки, робить позитивний вплив на банківський сектор. У першу чергу, фінансова допомога з боку західних партнерів позначиться на позиціях валютного ринку. Незначне зниження курсу долара можна буде спостерігати на готівковому ринку вже наступного тижня – як правило, такі новини відразу повинні чинити психологічний вплив на короткострокове зміцнення гривні, “- повідомив заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Сергій Волков.
Звичайно ж, фінансові установи зацікавлені в постійній наявності валюти на ринку. Адже у банків є клієнти, які займаються зовнішньоекономічними операціями, оплачують міжнародні контракти. А коли в країні валюти не достатньо, більшість компаній не в змозі її придбати для продовження своєї діяльності. Бізнес зупиняється, автоматично зупиняється робота банківської системи.
У довгостроковій перспективі, після отримання грошей від МВФ можна розраховувати на більш значне зміцнення національної валюти як на міжбанку, так і на готівковому ринку, адже за словами чиновників другий транш повинен піти на поповнення золотовалютних резервів Національного банку України, вважає Сергій Волков.
Переговори про реструктуризацію проходять мляво
За останню добу новин про реструктуризацію боргів не помічалося. На думку експертів, українська сторона не виявляє достатньої активності в переговорах. З одного боку МВФ намагається достукатися до приватних інвесторів, щоб вони списали частину боргів, з іншого США також наполягає на цьому, посилаючись на важкий час, з яким зіткнулася Україна.
Однак, приватні інвестори мають повне право вимагати від країни повного погашення боргів, адже країна продовжує своє тісне співробітництво з МВФ, який не дивлячись ні на що надає Україні кошти. Ситуація може виглядати іншим чином, коли приватні кредитори погодяться отримати свої гроші, але з якоїсь відстрочкою, а за цей період економіка України зможе відновиться і країна повною мірою стане фінансово здатної.
Без підтримки МВФ інвестори стали б більш згідливі, бо в такому випадку вони б усвідомили, що в Україні може настати неконтрольований дефолт, і перебуваючи у важкому становищі вони (інвестори – ред.) нічого не отримають.
МВФ позбавляє приватних інвесторів мотивації домовлятися, у них є свої способи, свої важелі тиску, всі ці ринки взаємопов’язані, напевно, у них є свої аргументи, про які ми навіть не знаємо”, – повідомив генеральний директор Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслав Дубко .
Реалізація розширеної програми фінансування України з МВФ тягне за собою більше психологічну підоснову, зокрема, вплив на загальний настрій українців. А отримання коштів є позитивним сигнальним маячком для інвесторів. У загальній структурі це несе сприятливі наслідки, які будуть знижувати панічний стан людей, що посприяє до зростання рівня довіри до країни і до роботи банківської системи.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас