Місцеві вибори: хто з ким і як домовляється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцеві вибори: хто з ким і як домовляється

Казна та Політика
3086
Після вчорашнього демаршу фракцій “Радикальної партії” та “Самопомічі”, є ризик, що вибори до місцевих рад відбудуться за старим законом. Втім, це не заважає лідерам партій вести переговори про блокування на місцевих виборах, прогнозувати відставку уряду Арсенія Яценюка восени, а також позачергові парламентські вибори – в березні 2016 року.
Місцеві вибори можуть пройти за старим законом
Верховна Рада вчора не змогла прийняти закон про місцеві вибори. Голосування зірвалось після демаршу фракцій “Радикальної партії” та “Самопомочі”. Вони на знак протесту проти прийняття закону про прокуратуру покинули сесійний зал – і розгляд нових правил місцевих виборів парламентарі відклали на невизначений час.
Втім, ще до розгляду закону про прокуратуру депутати від “Самопомочі” нарікали й на кінцеву редакцію закону про місцеві вибори. Видання писало, що вони вимагали прибрати з документу пункт про те, що у волевиявленні можуть приймати участь блоки політичних партій, і загалом подали до законопроекту близько 300 поправок.
Два тижні тому соратники Садового підтримали документ у першому читанні. Тоді парламентом ширились чутки, що “Самопоміч”, а також партія Віталія Кличко “УДАР” домовились з Президентом Петром Порошенком: вони голосують за відставку Валентина Наливайченка з посади голови СБУ, а Президент дозволяє провести вибори міських голів в один тур.
Тоді “Самопоміч” проголосувала за новий проект закону про місцеві вибори, який передбачає, що мери великих міст будуть обиратись саме у два тури. Це дало соратникам Андрія Садового змогу відкинути звинувачення у “договорняка” з Президентом.
Одначе, після зриву голосування за закон у другому читанні “Самопомочі” знов пригадали нещодавні підозри. Навіть попри те, що Садовий в інтерв’ю запевнив – він за вибори у два тури.
Схожу заяву зробив і Віталій Кличко.
Зрив голосування підвищує шанси того, що майбутні місцеві вибори пройдуть за діючим законом. Відповідно до нього, вибори міських голів проходять в один тур.
Союз двох мерів
Тим часом ключові політичні гравці продовжують переговори щодо можливої спільної участі у виборах.
В оточені Віталія Кличка кажуть, що станом на вечір 1 липня мер Києва всерйоз розмірковував над тим, щоб йти на місцеві вибори у неформальному союзі з “Самопоміччю”. Про блокування двох партій мова не йде.
“Віталій Володимирович отримав останню соціологію, за якою “Самопоміч” одноосібно лідирує на виборах до Київради, набираючи більше 15%. Водночас, “УДАР” займає друге місце з результатом 11%. БПП суттєво відстає”, – сказав співрозмовник з оточення міського голови Києва.
В оточенні Кличка вважають, що за результатами виборів “УДАРу” та “Самопомочі” вдасться сформувати більшість у Київраді, так само, як і у міській раді Львова.
“В нас там непоганий рейтинг, адже львівська парторганізація разом з закарпатською та київською входить до трійки найсильніших місцевих організацій “УДАРу”“, – вважає соратник Віталія Кличка.
За його словами, “Самопоміч” не буде висувати кандидата на мера Києва, а “УДАР” відмовиться від ідеї реєструвати Оксану Юринець на виборах мера Львова.
“Але все може змінитись. Ми ж розуміємо, що завтра Віталія можуть визвати на Банкову чи кудись ще, заломити йому пальці дверима і він змінить рішення”, – сказав співрозмовник.
В “Самопомочі” інформацію про союз з “УДАРом” заперечують. Так Андрій Садовий запевнив, що переговори з Віталієм Кличко він не веде, а домовленості про утворення коаліцій в місцевих радах можуть бути тільки після виборів.
Президентський фронт
Паралельно йдуть переговори про спільний похід на майбутні вибори президентської партії “Солідарність” та “Народного фронту” прем’єра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.
Співрозмовники РБК-Україна в парламентських фракціях БПП та НФ розповідають: керівництво двох фракцій зараз дискутує з приводу можливого блокування на майбутню кампанію, адже новий закон дозволяє участь у виборах блоків політичних партій.
Нардепи від БПП кажуть, що у вівторок Президент зібрав на Банковій своїх мажоритарних нардепів. На цій зустрічі були присутні мажоритарники від “УДАРу”, що входять до фракції БПП.
“Порошенко повідомив нам, що до нього звернулись представники “Народного фронту” та Народного руху України з пропозицією об’єднатись та погодити розподіл мажоритарних округів за тією ж пропорцією, за якою мажоритарні депутати від партій представлені в парламенті”, – сказав депутат.
Нардеп від НФ Микола Княжицький підтвердив, що його партія зацікавлена в об’єднанні з БПП. “Ми розуміємо, що, як у партії прем’єра, який впроваджує реформи, у нас зараз не надто високий рейтинг, тому ми не ставимо задачу виграти вибори. Головне для нас – уникнути боротьби з БПП на сході країни, що дозволить посилити там позиції “Опозиційного блоку”. А це для нас неприйнятно”, – сказав Княжицький.
Тим часом, за словами нардепа від БПП, Петро Порошенко на зустрічі з депутатами сказав, що вони мають прийняти безпосередню участь у майбутній місцевій кампанії в якості кураторів роботи штабів партій на місцях. Тобто, БПП та НФ домовляються не висувати на місцевих виборах своїх кандидатів на території мажоритарних округів, від яких в парламент обрали представника однієї з цих партій.
Нагадаємо, що округи на парламентських та місцевих виборах відрізняються. На виборах до Ради вони суттєво більші за територією та кількістю виборців. Тож кожен з мажоритарників від БПП та “Народного фронту”, відповідно, стане куратором одразу декількох округів під час місцевої кампанії.
Зараз у БПП 66 нардепів-мажоритарників, ще 18 мажоритарників, що входять до фракції в Раді, представляють “УДАР”. У “Народному фронті” 16 таких депутатів.
Якщо “УДАР” все ж піде на вибори окремо від БПП, партія Кличка буде конкурувати з “Народним фронтом”, як мінімум, на своїх 18 мажоритарних округах. І це послабить позиції майбутнього блоку.
“Порошенко сказав нам пропонувати керівництву партій своїх кандидатів на посади мерів міст та селищ”, – сказав нардеп від БПП.
За його словами, ці кандидатури мають бути погоджені з голова ОДА, які, в більшості своїй, очолять обласні штаби БПП.
До речі, на зустрічі депутати жалілися Президенту на те, що в деяких регіонах не можуть знайти спільну мову з головами ОДА, які не прислухаються до народних обранців. Зокрема критикували губернатора Чернівецької, Черкаської та Київської областей.
Якщо Президент зможе домовитись з Яценюком та Кличком про розподіл мажоритарних округів, у відповідності до кількості мажоритарників у Раді, то три команди охоплять лише половину регіонів країни – без врахування окупованих територій. Для висунення кандидатів у решті округів партії муситимуть знайти інший алгоритм.
“Ми все будемо робити так, як на попередніх парламентських виборах. Умовно кажучи, якщо в області буде п’ять округів, то три відходять до БПП, а два – до нас”, – сказав нардеп від “Народного фронту”.
Втім, з БПП готові працювати на виборах і депутати з групи “Воля народу” Ігора Єремєєва.
“Ми вже зареєстрували партію “Воля народу” і, безумовно, будемо на місцевих виборах домагатися гідного результату в тих областях, де наша група представлена народними депутатами. Безумовно ми готові у місцевих органах влади співпрацювати з командою Президента”, – сказав нардеп Сергій Лабазюк.
До групи Єремєєва входить 18 нардепів-мажоритарників.
Перша ліга
Залучив своїх нардепів до організації виборчого процесу і Олег Ляшко. Його партія на місцеві вибори піде самостійно.
“В нас є 21 один народний депутат і кожен має у сфері своєї відповідальності принаймні одну область, а дехто – навіть і дві. Зараз ми проводимо з’їзди обласних партійних організацій по всій Україні. Ми плануємо брати участь у виборах абсолютно до усіх місцевих рад”, – розповів нардеп від “Радикальної партії”.
За його словами, “Радикальна партія” також веде переговори із “Самопоміччю” та “Народним фронтом” щодо кандидатів мерів міст.
Тим часом, депутати все частіше кажуть, що результати місцевих виборів можуть безпосередньо вплинути на конфігурацію центральної влади. Так, заступник голови фракції БПП Микола Томенко зазначив, що зміна уряду відбудеться відразу після місцевих виборів.
“Серйозне переформатування Кабміну відбудеться відразу після місцевих виборів. Якщо на цих місцевих виборах “Народний фронт” отримає перше місце, то, безумовно. Арсеній Яценюк матиме право і надалі очолювати Кабмін. А якщо результат “Народного фронту” буде невисоким, то треба буде змінювати главу уряду. Підтримка народу на місцевих виборах політичних партій безумовно має відобразитися на формуванні уряду”, – сказав Микола Томенко.
Чутки, про майбутнє переформатування уряду ходять кулуарами ради, ще з весни. Раніше головним претендентом на заміну Яценюка вважали міністра фінансів Наталю Яресько. Але останні тижні все більше говорять, що уряд очолить губернатор Одеської області Міхаїл Саакашвілі.
Масла в огонь підлив і посол США в Україні Джеффрі Пайятт. 1 липня, перебуваючи в Одесі, він заявив, що Держдепартамент США підтримує Саакашвілі у його боротьбі з корупцією, а Одеська область має стати “лабораторією реформ в Україні”.
Крім того, в Раді все частіше теревенять про дострокові вибори Верховної Ради. Називають навіть орієнтовний час – березень 2016 року. Якщо результати місцевих виборів засвідчать, що у партій діючої коаліції суттєво змінилась підтримка серед населення, то треба буде або переформатовувати більшість, або обирати нову Раду.
Джерела РБК-Україна в Адміністрації Президента підтверджують: позачергові вибори в Раду мають відбутись наприкінці березня 2016 року. Мовляв, таке рішення прийнято “на найвищому рівні” минулого тижня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас