Вчені підрахували, що лише 5% населення Землі є здоровими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені підрахували, що лише 5% населення Землі є здоровими

Світ
1736
Міжнародний колектив медиків провів своєрідний перепис населення планети і прийшов до висновку, що близько 95% мешканців земної кулі можна визнати нездоровими людьми, і приблизно третина з них страждає від п’яти і більше хвороб одночасно, йдеться в статті, опублікованій в журналі Lancet, передає РІА Новини.
“Поширені джерела втрати здоров’я, такі як серйозні порушення в роботі опорно-рухового апарату та розлади психіки та поведінки, не отримують тієї уваги від установ охорони служб, яке вони заслуговують. Вирішення цих проблем потребує зсуву в пріоритетах у роботі систем охорони здоров’я по всій Землі – тепер ми повинні не тільки допомагати людям доживати до старості, але і залишатися здоровими “, – заявив Теодор Вос (Theodor Vos) з університету Вашингтона (США).
Вос і його колеги прийшли до такого висновку при підведенні підсумків міжнародного проекту GBD, в рамках якого медики намагалися оцінити схильність людства до різних хвороб на глобальному рівні і визначити, як багато років життя вони в середньому забирають у нас.
Головним висновком цього дослідження стало те, що частка хворих людей в суспільствах світу продовжувала швидко зростати за останні 20-25 років, тоді як смертність збільшилася не так сильно.
У результаті цього майже 95% людей на нашій планеті страждає від того чи іншого захворювання, і приблизно третина з них є носіями відразу п’ять і більше хвороб. У сукупності, людство щороку втрачає близько 730 мільйонів років життя через хвороби, як смертельно небезпечних, так і щодо нешкідливих.
Ситуація змінилася в гіршу сторону в порівнянні з кінцем минулого століття з двох причин – загальному старіння населення планети і зростанню числа проблем, що виникають вже при народженні дитини. За словами медиків, лише невелика частка літніх людей у віці 80-90 років випробовували аналогічні проблеми в минулому, тоді як сьогодні близько 60% дітей у країнах третього світу народжується вже хворими.
У Європі велика частина проблем зі здоров’ям виникає в результаті падіння літніх і дорослих людей на сходах, слизькій підлозі, льоду та інших небезпечних поверхнях, а в країнах, що розвиваються провідну роль відіграють діабет і травми, отримані під час військових конфліктів, а також паразитичні черви.
Найпоширенішими хворобами залишається “велика трійка” – болі в спині, депресія і анемія, від яких в середньому страждає кожен шостий житель Землі. Крім цього, в десятку входять карієс, діабет, мігрень і болі в шиї.
Як вважають Вос і його колеги, подібні дані свідчать про те, що медикам пора переключитися з боротьби зі смертю на боротьбу з хворобами, які забирають, як виявилося, порівнянне число років життя у населення планети.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас