Україна в рецесії - економіка ще не досягла "дна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в рецесії - економіка ще не досягла "дна"

Казна та Політика
9697
Рецесія в українській економіці поглиблюється. Про це йдеться в аналітичній доповіді до щорічного послання президента України до Верховної Ради.
Документ підготовлений Національним інститутом стратегічних досліджень.
“Всупереч тенденціям до економічного відновлення в міжнародній економіці, в Україні триває скорочення реального ВВП”, – йдеться в документі.
У доповіді вказується, що стійке зниження ВВП спостерігається з III кварталу 2012 року, що свідчить про входження економіки в рецесію. У 2014 р. ВВП України знизився на -6,8% відносно 2013 року.
“Економічне відновлення буде проходити в складних умовах, що зумовлено руйнуванням господарського комплексу в результаті зовнішньої агресії”, – уточнюється в документі.
Найвищі темпи падіння валової доданої вартості за підсумками 2014 року зареєстровані в будівництві (-19,9%).
Незначне зростання валової доданої вартості в 2014 р. досягнуто у сфері охорони здоров’я та надання соціальної милосердя (+ 3,9%), сільському, лісовому і рибному господарстві (+ 2,9%), державному управлінні і обороні, обов’язковому соціальному страхуванні (+ 2,6 %).
“Разом з тим досягнення у відповідних сферах економіки не компенсують загального падіння економіки в 2014 р.”, – повідомляють автори документа.
Крім того, в доповіді йдеться, що Україна збільшила економічний розрив з іншими країнами.
Так, обсяги номінального ВВП України на душу населення в 2014 р. знизилися на $951 до рівня $2979.
“Це свідчить про глибоку кризу і хибність моделі економічного розвитку України і дисонує з цілями і завданнями європейської інтеграції”, – вказано в доповіді.
“Економічна модель, побудована на високій імпортній залежності і надмірній експортоорієнтованості, виявилася критично вразливою для економічних шоків і була деформована”, – резюмується в доповіді.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас