НБУ не дає добро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ не дає добро

Валюта
949
Національний банк України ухвалив рішення продовжити до 3 вересня 2015 року дію адміністративних обмежень на валютному ринку. Мова йде про постанову №160 від 3 березня нинішнього року «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках». Документ регулює обов’язковий продаж валютного виторгу експортерами в розмірі 75% і обмеження на купівлю банками безготівкової валюти за власними операціями до 0,1% регулятивного капіталу.
У силі залишаться й обмеження для громадян: ліміти з купівлі готівкової валюти фізособами обсягом не більше 3000 грн на добу в еквіваленті, а також найбільш «незручне» для депозитного ринку обмеження − на зняття з валютних депозитів еквівалента 15 000 гривень.
Однак фізособам дозволили знімати на добу з депозитних рахунків до 300 000 гривень, проти раніше можливих 150 000 гривень. «За великим рахунком, це послаблення – більше «декоративний» захід, покликаний підкріпити задекларований раніше регулятором рух у бік зняття обмежень», − оцінює ситуацію начальник управління операційних і ринкових ризиків ВТБ Банку Андрій Грищенко.
Як більшість банкірів, так і багато клієнтів банків очікували послаблення адміністративних заходів щодо валютних депозитів, якого так і не відбулося. «Продовження обмеження на зняття валютних депозитів в еквіваленті 15 000 гривень грає поганий жарт із ліквідними банками. Населення забирає кошти з цих банків не тому, що не довіряє їм, а тому, що в разі крайньої необхідності негайно отримати велику суму грошей буде неможливо», − вказує Юзвишин, додаючи, що скасування цієї норми позитивно вплинуло б на стабілізацію валютних портфелів (строкових і поточних), і навіть стимулювало б їх нарощування.
У НБУ пояснили, що для зняття цих обмежень мають відбутися певні події. Які − не уточнили. «Послаблення щодо валютних депозитів − це перший крок, який ми зробимо після певних подій. Певні події − це подальша стабілізація валюти, в першу чергу. Що стосується 3000 гривень − суми обмеження купівлі готівкової валюти − то поки що це питання ми відкладемо. Ми не бачимо фундаментального покращення ситуації, обмеження не можна скасовувати», − розповів учора на брифінгу в НБУ заступник голови регулятора Олег Чурій.
«На наш погляд, зараз важливо було б підняти обмеження на зняття валютних депозитів для того, щоб стимулювати їх повернення в систему. Багато вкладників, які тримають свої валютні заощадження в банківських скриньках, з обережністю чекали наступних кроків Національного банку щодо лібералізації цієї частини обмежень. Швидше за все, тепер вони будуть чекати вересня і чергового рішення Нацбанку», − припускає Андрій Грищенко.
Крім скасування обмеження на зняття валютних вкладів, банкіри також хотіли б бачити й можливість купівлі для клієнтів більше ніж 3 000 гривень в еквіваленті. «Це велика операційна проблема для ліквідних банків. Скасування цього обмеження позитивно вплинуло б на обслуговування клієнтів. Але для валютного ринку в цілому, де більшість готівкових операцій здійснюється на чорному ринку, таке обмеження не суттєве», − вважає Юзвишин.
В НБУ вчора нагадали, що самі не є прихильниками адміністративного тиску на ринок, і в міру стабілізації ситуації, згідно з дорожньою картою з МВФ, будуть приймати рішення про поступову лібералізацію валютного ринку.
«Разом з фахівцями МВФ ми склали так звану «дорожню карту» щодо поступового зняття обмежень. На жаль, обмеження вводяться занадто швидко і великим пакетом, а от їх зняття відбуватиметься дуже плавно. Ми будемо думати і дивитися на розвиток ситуації. Якщо ситуація буде надалі покращуватися, ці обмеження поступово зніматимуть», − сказав учора Олег Чурій.
Зняти валютні ліміти цього разу, напевно, завадили невтішні фундаментальні економічні показники, які виявилися істотно гіршими за прогнози. Зокрема, інфляція прискорилася до 60,9% у річному вирахуванні, а падіння ВВП в 2015 році може перевищити позначку в 10%. З такими перспективами Нацбанк не зміг взяти на себе можливі ризики валютної лібералізації.
«Щоб послабити валютні обмеження в країні, де триває війна, необхідно отримати якісь фундаментальні плюси. Поки що таких плюсів статистика першого кварталу не показує. Найближче покращення на горизонті − це успішна реструктуризація зовнішніх держпозик, яка повинна суттєво розвантажити платіжний баланс. Мабуть, НБУ очікує, що ситуація з реструктуризації проясниться ближче до вересня, тому й залишив обмеження. Я, в цілому, таке рішення підтримую», − резюмує член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас