3G зробить українські міста "розумними" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

3G зробить українські міста "розумними"

Технології&Авто
1207
Як зв’язок третього покоління допоможе міській інфраструктурі впоратися зі зростаючим навантаженням і зробити життя громадян комфортнішим
У майбутньому на частку міст припадатиме майже 90% зростання світового населення і 60% від загального обсягу споживання енергії. Але вже зараз проблемою стає величезне навантаження на міську інфраструктуру, недостатність коштів на її модернізацію і забруднення навколишнього середовища. “Всі ці проблеми можна вирішити за допомогою технологій” розумного міста “- комплексу технічних рішень і процесів, які розвантажують дороги від пробок, оптимізують витрати на енергетику і роблять життя громадян значно комфортнішим. Ці рішення полягають в тому, щоб підключити основні елементи інфраструктури міста – датчики, відеокамери та системи електронних послуг – до єдиної платформи. Що дозволяє підвищити якість життя і безпеку городян, поліпшити ефективність роботи міського господарства та служб; створити привабливі умови для ведення бізнесу та розвитку інновацій; оптимізувати витрати і генерувати додаткові джерела доходу для міста “, – стверджує Олег Решетін, директор з маркетингу “МТС Україна”.
Система “розумного міста” вже працює в Барселоні, Ніцці, Нью-Йорку, Чикаго, Сан-Франциско, Копенгагені та Гамбурзі. Барселона і Ніцца – найбільш еталонні міста з точки зору реалізації комплексного підходу “розумного міста”. Наприклад, Барселона з цього списку виділяється тим, що там з самого початку був впроваджений комплексний підхід, всі елементи працюють без дублювання структури. Цей проект дав місту 44 тисячі робочих місць, приблизно 1,5 тис. нових компаній, а економіка отримала 3,1 млрд євро додаткового ВВП. У середньому реалізація такого проекту може коштувати від кількох десятків до кількох сотень мільйонів доларів. А окупність становить приблизно 3,5 року. Крім того, сервісна модель може істотно підвищити привабливість проекту для державного бюджету. Надалі інтерес і інвестиції в Smart Сity будуть тільки рости. Згідно ABI Research Projects, в 2016 році міста витратять $ 39,5 млрд на впровадження “розумних технологій”.
Українські міста на прикладі Львова та Вінниці вже сьогодні працюють над концепцією “розумного міста”. У Львові була створена “Панель міста” – універсальний сервіс, за допомогою якого була оптимізована робота туристичних інформаційних сервісів. У Вінниці міська рада пропонує цілий ряд електронних сервісів для громадян: онлайн реєстрація в дитячий садок, оплата комунальних послуг через інтернет, пошук необхідного маршруту громадського транспорту, електронний калькулятор субсидій, карта звернень громадян, ознайомлення з інформацією про всі гуртках і секціях міста.
“Однак найбільший розвиток у цьому напрямку очікується після впровадження 3G”, – упевнені в “МТС-Україна”. Експерти з таким прогнозом згодні. “Зв’язок третього покоління – це своєрідна” відкривачка “для українських міст у плані оптимізації. З точки зору міської інфраструктури та управління багатьма міськими системами ми живемо в так званому” Dumb Сity “(” нерозумної місті “) в порівнянні з усім світом, в 80 -х роках минулого століття “, – переконаний керівник Української мережі енергетичних інновацій Greencubator Роман Зінченко. За його словами, основна складова “розумних міст” полягає в інтеграції сервісів, не тільки публічних, а й приватних. Дуже багато таких проектів інтегрують між собою через комунікаційні та інформаційні mashup-сервіси і дані від різних провайдерів. “Це може бути комунальна сфера або банківська – оплата паркування через NFC або оптимізація транспортних маршрутів через мобільний слід городян. Приміром, сьогодні у нас працює класична стара система електропостачання: потужність генерації та споживання приблизно однакова. Відповідно, управління відбувається на основі статистичних даних. І коли напруга скаче, класична мережа починає відключати райони або підприємство. У “розумних містах” ж починається комунікація зі споживачем – просять відключити деякі прилади за певну вартість, або в піковий момент вартість одного кіловата виростає до 70 центів, як в Каліфорнії. Все це відбувається автоматично, на базі розумних лічильників. Йде величезна комунікація міста з жителями, яка вимагає відповідної швидкості передачі даних “, – пояснив Зінченко. Частину комунікації можна реалізувати по класичним проводам, через GSM, але якщо потрібно покрити багатомільйонне місто, то ці канали не впораються. Повинно бути 3G або 4G. Але, підкреслив Роман Зінченко, саме по собі “третє покоління” мобільного зв’язку не гарантує запуск проектів з впровадження “розумного міста”.
“Розумне місто” базується на сервісній моделі, він намагається надати громадянам, гостям або бізнесу послуги, а не просто ефективно стягувати кошти. Якщо ти даєш можливість великій кількості людей комфортно їхати в автобусі, то їм буде цікавіше залишити свої машини біля будинку. А це зменшує кількість викидів, споживання бензину і навантаження на дороги “, – резюмує керівник Greencubator.
У країнах Європи 3G був впроваджений початку 2000-их. З 2011 року в комерційну експлуатацію вводяться мережі вже четвертого покоління (4G) за технологією LTE, яка обіцяє швидкість до кількох сотень Мбіт / сек. Україна в цьому плані відстає від розвинутого світу на півтора десятка років. Якщо через півроку в нашій країні запрацює 3G, відставання скоротиться до п’яти-семи років.
Заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків прогнозує, що 3G принесе Україні додаткові 2% ВВП протягом найближчих років. У дослідженні Deloitte і Cisco Systems “Вплив мобільного інтернету на економіку” аналіз 96 розвинених ринків показав, що зростання на 10% охоплення мереж 3G збільшує ВВП на 0,15% в перерахунку на душу населення.
“З одного боку, поява 3G стандарту UMTS не повинна зробити який-небудь істотний вплив на розвиток” розумних міст “в Україні, так як аналогічний сервіс за технологією CDMA вже присутній в Україні кілька років.” МТС Україна “і” Інтертелеком “надають послугу мобільної передачі даних зі швидкостями, аналогічними 3G / UMTS. Так як у цих компаній застосовується технологія CDMA, то для використання цієї послуги потрібно специфічний пристрій, що робить його більш дорогим і скорочує можливу абонентську базу, – роз’яснив менеджер підтримки продажів компанії Alcatel-Lucent України Андрій Дудченко. – З іншого боку, кількість пристроїв, які підтримують UMTS, набагато більше тих, які підтримують CDMA. При цьому вартість їх, як правило, нижче, ніж у CDMA-аналогів. Не забуваємо і про збільшення конкуренції на ринку високошвидкісної мобільної передачі даних, що повинно благотворно позначитися на тарифах на цю послугу “. За його словами, в цілому можна очікувати прискорення розвитку “розумних міст” в Україні через більш доступні тарифи, збільшення парку сумісних пристроїв і розширення бази потенційних користувачів.
“У найближчі десятиліття в світі буде переважати наступна тенденція: за залучення кваліфікованих кадрів основна конкуренція розгортається не між компаніями, а між містами. Щоб місто було конкурентним по залученню кваліфікованих фахівців, утриманню жителів і поліпшенню якості життя, системи та проекти з розвитку” розумного міста “стають критично необхідні”, – резюмує Олег Решетін.
Вікторія Покатіс
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас