НБУ посилив вимоги до прозорості структури власності банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилив вимоги до прозорості структури власності банків

Фондовий ринок
735
Правління Національного банку ухвалило постанову № 328 “Про затвердження Положення про порядок подання відомостей про структуру власності банку”, яким затверджено нові вимоги до розкриття структури власності банків, які передбачають її розкриття фактично до кожної фізичної особи.
Згідно з повідомленням прес-служби Нацбанку, структура власності банків вважається прозорою, якщо вона дозволяє визначити всіх власників істотної участі банку, всіх ключових учасників банку і всіх ключових учасників всіх юридичних осіб в ланцюжку володіння корпоративними правами банку, а також характер взаємозв’язків між цими особами.
Окремо були врегульовані трастові правовідносини володіння акціями банку. НБУ буде визнавати структуру власності банку непрозорою, якщо акції банку прямо або опосередковано належать так званому “дискреційних трасту”.
НБУ також врегулював ситуацію розподіл власності у банку між різними фізичними особами, коли одна з них не є власником істотної участі.
Банкам надано два тижні для представлення Нацбанку своїх оновлених структур власності.
“Банк з непрозорою структурою власності відтепер не зможе отримати генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, кредит рефінансування; взяти участь у тендері з підтримання ліквідності і навіть може бути визнаний проблемним. Відповідні зміни до нормативно-правових актів Національного банку затверджені постановою правління Національного банку № 332 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” від 21.05.2015 “, – зазначають в НБУ
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас