Тендери з держзакупівель в Україні на 75% тіньові - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тендери з держзакупівель в Україні на 75% тіньові - експерт

Казна та Політика
286
Бюджет України втрачає щорічно 50 млрд грн бо 75% тендерів у сфері держзакупівель проходять непрозоро.
Про це заявив спів-інвестор компанії з електронних закупівель NEWTEND Олексій Стародубов.
“75% тендерів в області держзакупівель в Україні проходять непрозоро. Це загрозлива цифра”, – сказав він, а так само додав, що 50 мільярдів гривень ми втрачаємо щорічно при начебто непоганому чинному на сьогодні законодавстві.
За його словами відкати та корупційні схеми приватного бізнесу можуть бути списані, а корупційні у сфері держзакупівель призводять до збоїв роботи держсистеми.
“Якщо в сфері приватного бізнесу менеджери з продажу часто роблять собі” відкати “про які знає керівництво, при цьому воно навіть часто закриває на це очі якщо людина працює ефективно і зараховує цю суму, скажімо, до премій. То в сфері держзакупівель це неприйнятно. Адже йдеться про те, що чиновник краде у свого народу, а в таких умовах державна система дає збій “- говорить він.
Один з інструментів боротьби з корупційними схемами в тендерних держзакупівлях – електронні закупівлі. Це дозволяє зробити процес закупівель публічним і доступним для всіх учасників торгів. Щоб реалізувати продаж на електронних майданчиках необхідно врегулювати перехід держторгів у віртуальний простір.
“Здійснення держзакупівель через електронні майданчики – один з інструментів боротьби з корупцією в цій сфері. Що таке система електронних майданчиків? Це в першу чергу те, що створює конкурентне середовище», зазначив експерт.
Як пояснив Олексій Стародубов, при електронних торгах учасники можуть побачити всіх, хто заявився на тендер, побачити ціну і т.і. У такому випадку, порушення буде складніше зробити: чиновнику доведеться обгрунтувати, чому він вибрав більш дорогу пропозицію, а не іншу, що була дешевше.
Він підкреслив, що для реалізації електронних тендерних торгів необхідно щоб законодавство регламентувало – яким чином держторги переходять в електронний формат.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас