Україна хоче до кінця року домовитися про реверс газу з Румунії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче до кінця року домовитися про реверс газу з Румунії

Енергетика
276
Україна розраховує до кінця поточного року домовитися про відкриття ще одного реверсного потоку газу в країну – з Румунії, яка в 2016 році може отримати профіцит палива і торгувати ним.
Про це журналістам сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
«Ведеться робота з відкриття інтерконектора з Румунії в бік України. Переговори йдуть. Сподіваємося, що до кінця цього календарного року зможемо відкрити (маршрут – ред.), – сказав він. – Румунія наступного року стане нетто-експортером газу. У них буде профіцит близько 2 млрд кубометрів».
За словами Коболєва, «Нафтогаз» має намір використовувати вже існуючі газопроводи з Румунії для поставок газу в Україну.
Зазначимо, «Нафтогаз України» в 2015 році відновив перервані в 2013 році переговори з Румунією про постачання газу в Україну за реверсною схемою.
Україна розраховувала в жовтні 2013 р. підписати угоду про постачання природного газу з території Румунії. Однак тоді виникли технічні складнощі з відкриттям даного маршруту. Компанія Transgaz SA, національний оператор газотранспортної системи Румунії, називала своїм пріоритетним завданням будівництво газопроводу між Румунією та Молдовою «Ясси-Унгени», і тому реверсна схема могла запрацювати, за оцінками румунської сторони, не раніше 2016 року.
В даний момент Україна відкрила три основні маршрути реверсу газу – через Польщу, Угорщину і Словаччину. Словацький маршрут є пріоритетним для України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас