Польща подала до суду на "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща подала до суду на "Газпром"

Енергетика
1039
Польська нафтогазова компанія PGNiG звернулася в Стокгольмський арбітраж з позовом до “Газпрому” і “Газпромекспорту”. Предметом спору є довгострокові цінові умови контракту на закупівлю природного газу від 25 вересня 1996 року.
Компанія пояснює, що розмір позовних вимог і термін розгляду на даному етапі розгляду справи не вказується. Як відзначають в PGNiG, переговори, на які відводилося шість місяців, не дали позитивних результатів, у зв’язку з чим було прийнято рішення звернутися до арбітражного суду, що передбачено договором.
Голова правління Маріуш Завиша підкреслив, що, незважаючи на подачу позову до суду, компанія як і раніше “відкрита для діалогу зі своїм бізнес-партнером”. За його словами, PGNiG готова укласти угоду, яка буде гарантувати компанії та її клієнтам вигідні, засновані на реаліях ринкові ціни.
Раніше PGNiG направила в “Газпром” запит про перегляд цін на газ, що поставляється в країну в рамках Ямальського угоди. Компанія ухвалила рішення, “спираючись на суттєві зміни, які відбулися на європейському енергетичному ринку в останні роки”.
У відповідь “Газпром” запропонував Польщі “спеціальні умови” при постачаннях газу нафтогазової компанії PGNiG. Конкретну ціну палива для Польщі сторони поки не називають.
Згідно з чинним контрактом, Росія поставляє до Польщі 10,2 мільярда кубометрів газу щорічно до 2022 року на умовах “бери або плати”. Загальне споживання Польщі становить близько 14 мільярдів кубометрів.
Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України за дорученням Кабінету міністрів почав розслідування проти “Газпрому”.
Уряд України 22 квітня 2015 прийняв розпорядження, яким звернувся в АМКУ з приводу порушень ВАТ “Газпром” законодавства про захист економічної конкуренції. Раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ планує звернутися до Європейського Союзу з тим, щоб спільно проводити розслідування факту монополії “Газпрому” на ринках, як ЄС, так і України.
Перед цим Єврокомісія направила “Газпрому” повідомлення про претензії в порушенні антимонопольного законодавства Євросоюзу за підсумками представницьких результатів розслідування. ЄК відкрила офіційне розгляд проти “Газпрому” 31 серпня 2012.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас