У "Газпромі" здивувалися транзитній пропозиції "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Газпромі" здивувалися транзитній пропозиції "Нафтогазу"

Енергетика
4406
У “Газпромі” “вельми здивовані” спробою української сторони застосовувати розрахунки по транзиту з використанням методики Regulatory Asset Base (RAB).
Про це повідомив офіційний спікер російської компанії Сергій Купріянов.
“У нас є діючий контракт, за яким ми працюємо”, – підкреслив Купріянов.
Нагадаємо, Україна ще восени 2014 подала в Стокгольмський арбітраж позов з вимогою зобов’язати “Газпром” компенсувати $3,2 млрд за зниження обсягів транзиту за контрактом від 2009 року (“Газпром” зобов’язаний прокачувати через українську територію не менше 110 млрд кубометрів на рік) і $3 млрд за низьку, на думку Києва, тарифну ставку. На початку травня стало відомо про новий транзитний позов України, збільшення кількості претензії на ті самі $10 млрд. Таким чином, загальна сума вимог української сторони перевищила $16 млрд.
За словами директора “Нафтогазу” з розвитку бізнесу Юрія Вітренка, при розрахунку вимог компенсацій за транзитним договором використовувалася в тому числі методика RAB. “$10 млрд – це різниця між тим, що” Газпром “повинен був заплатити за транзит, і тим, що заплатив, – говорив Вітренко – Враховувалися два компоненти: under deliveries (менший обсяг) і under payments (більш низький тариф)”.
“Газпром” раніше вже заявляв, що його претензії до “Нафтогазу” перевищують заявлену Києвом суму $16 млрд. Причому, як говорив представник монополії, тільки по take or pay (“бери або плати”) суми “астрономічні”.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас