Що дасть українцям нова грошова політика Нацбанку (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що дасть українцям нова грошова політика Нацбанку (інфографіка)

Валюта
6658
Життя країни до кінця року повинне поступово покращитися, якщо Нацбанк зможе виконати свої обіцянки, викладені в “Основних положеннях грошово-кредитної політики на 2015 рік”, які були оприлюднені вчора.
Такий висновок роблять економісти. Головне завдання, яке ставить перед собою регулятор, – приборкати інфляцію з нинішніх 63% річних за підсумками квітня до осудних 5% в 2017 році (п’ять основних кроків НБУ див. в інфографіці).
Фахівці НБУ впевнені: нинішні сценарії зростання цін, прогнозовані Кабміном, – від 26,7%, які закладені в бюджеті, до реальних 38,1 і песимістичних 42,8% – не дозволять нормально працювати банківській системі. Бо така висока інфляція змушує комбанки піднімати ставки по депозитах до 30% річних і більше, а це унеможливлює кредитування, за рахунок якого і виплачуються відсотки.
На думку президента Украналітцентру Олександра Охріменка, регулятор поставив перед собою завдання-максимум: “Якщо керівництво НБУ дійсно зможе його виконати, то забезпечить відносну стабільність і навіть зміцнення курсу гривні, і закладе основи відродження довіри громадян до банківської системи. У підсумку люди знову понесуть гроші в банки. Але станеться це не раніше кінця 2015 – початку 2016 року”.
Експерт також зазначає, що вплив девальвації гривні на ціни ще не повністю “відіграно”, і рано чи пізно ще призведе до зростання цін. Також важливою проблемою економіки залишається наявність у населення великої кількості валютної готівки, яку треба буде “абсорбувати” банківській системі.
Аналітик компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко вважає, що досягти інфляції в 5% вже в 2017-му – важко, але реально.
“Потрібен стабільний курс долара, тобто коридор не вище 25 грн/$. Як не дивно, ця умова саме здійсненна – за допомогою адмінзаходів і міжнародної допомоги НБУ контролює курс вже 3 місяці. Дно в економіці України буде досягнуто влітку 2015 року. Тобто різких знижень надходжень від експорту вже не буде, але слабкий внутрішній попит буде стримувати бажання купити валюту для імпортних операцій. Але це завдання різко ускладниться при активізації бойових дій на Донбасі чи при зриві програми МВФ”, – говорить Нікітченко.
За його словами, на зростання інфляції вплине підвищення тарифів на ЖКП: “Цей процес запущений аж до весни 2017-го, і піти від цього не вийде через програми МВФ, так що ризик високої інфляції залишається”.
Але Нікітченко вірить у відродження нашої економіки – за умови, що бізнес почне реалізовувати нові проекти: “Тоді з’явиться попит на гривню, якого сьогодні немає. Це зробить її дорожче, і гроші стануть вкладатися у виробництво, а не в короткі спекулятивні операції”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас