Тарифи на комуналку: Як збільшаться платіжки з травня, червня, і з осені (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на комуналку: Як збільшаться платіжки з травня, червня, і з осені (інфографіка)

Казна та Політика
14001
Вже днями українці отримають платіжки за компослуги, розраховані за новими тарифами. Нагадаємо: Нацкомісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) переносила терміни вступу в силу деяких нових розрахунків, тому вода та опалення в Україні спочатку будуть дорожчали з квітня, а потім – з травня.
З КВІТНЯ. У рахунках за квітень вже за вищою ціною ми оплатимо дві позиції: газ і електроенергію. Підвищення цін на “електрику” невелике – якщо економити, то переплата, у порівнянні зі старими тарифами, складе всього 18% (було 30,84 коп. / КВт-год, з квітня стало 36,6). Але за кожен 101-й і більше кіловат-годину доведеться викласти не 42 коп., як було раніше, а 63 – тут зростання склало 50%. А норми споживання при цьому скоротили вполовину: якщо до квітня можна було спалити задешево 150 кВт-год, то тепер – лише 100.
Тут важливо врахувати, що тариф у 63 коп./КВт-год діє лише до 600 кВт-год, понад доведеться платити вже 1,41 грн (було до 800 кВт-год і 1,34 грн). Також скасовано пільги для власників електроплит: до квітня вони платили по 23,7 коп. за перші 250 кВт-год і 32,2 – від 250 до 800, а тепер будуть платити, як усі.
Зате їх не торкнеться подорожчання газу для приготування їжі на газплиті. А там тариф набагато вищий: якщо до квітня для тих, у кого немає квартирних лічильників газу (а таких, за даними НКРЕКУ, більше 90%), він був всього 1,3 грн за куб. м, який множився на умовну норму в 6 куб. м з домочадця (реальне споживання у тих, хто має лічильники газу – удвічі нижче), і виходило 7,8 грн / міс., то з квітня тариф став 7,2 грн / куб. м, або по 43 грн з кожного, хто зареєстрований у квартирі. Тобто зростання – в 5,5 разів!
Для довідки: установка лічильника коштує в Києві близько 3-3,5 тис. грн, а черга вже є більше ніж на місяць. Таким чином, розрахунок показує, що без урахування оплати за утримання будинку (вона в різних регіонах виросте по-різному, а в Києві, наприклад, не зміниться) квітнева платіжка зібльшиться на 23%.
З ТРАВНЯ. З травня, з одного боку, не треба буде платити за опалення, з іншого, – подорожчає вода. У Києві холодна – на 37%, гаряча – на 60%, а в інших містах – на 4-100%. У результаті сума в столичних платіжках за травень зменшиться на 14% в порівнянні з квітнем, але якби вода не дорожчала, здешевлення склало б 21%.
Стабільними ці тарифи залишаться до вересня – цього місяця знову подорожчає “струм”: при споживанні до 100 кВт-год / міс. – до 45,6 коп., або на 24%. А от зростання платежів “по повній” – удвічі порівняно з квітнем, і в 2,3 рази в порівнянні з травнем, буде з нового опалювального сезону – коли в рахунках знову з’являться суми за опалення, яке подорожчало з травня на 72%.
ЯК БУТИ. Екс-міністр ЖКГ, голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко визнає, що вартість компослуг виросла обгрунтовано, тому що через девальвацію гривні подорожчали енергоносії.
Але тарифи, на його думку, підвищують непрозоро: “У НКРЕКУ кожним видом тарифів займаються 1-2 людини і по 3-4 фахівця на місцях. І перевірити коректність розрахунків монополістів нереально – комісія їх просто затверджує, звідси і зростання в рази”.
Також Кучеренко вважає, що Кабмін повинен виконати програму з безкоштовного встановлення населенню лічильників газу (розрахована до 2018 р) – і тоді платежі за нього зменшаться в 2-2,5 рази.
У Мінсоцполітики обіцяють, що незаможні зростання платежів не відчують, якщо оформлять субсидію. “До осені ми зможемо забезпечити допомогою до 4 млн сімей (зараз 1 млн)”, – запевняє міністр Павло Розенко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас