Саудівська Аравія відкриває фондовий ринок для іноземних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія відкриває фондовий ринок для іноземних інвесторів

Фондовий ринок
438
Саудівська Аравія оприлюднила правила прямого доступу на фондовий ринок, капіталізація якого становить $572 млрд, для іноземних інвесторів.
Як очікується, саудівська фондова біржа – одна з найбільш закритих для іноземців у світі – буде надавати такий доступ з червня.
Іноземний капітал повинен становити не більше 49% ринкової вартості зареєстрованої на біржі компанії, причому один кваліфікований іноземний інвестор не може володіти більш ніж 5% акцій в обігу, оголосило Управління ринків капіталу (Capital Markets Authority, CMA) Саудівської Аравії.
Прямий доступ до ринку акцій отримають іноземні інституційні інвестори з обсягом активів під управлінням не менше 18,75 млрд ріялів ($5 млрд). CMA залишило за собою право з часом знизити цю межу до 11,25 млрд ріялів.
Вкладення кваліфікованих іноземних інвесторів не перевищать 10% сукупної ринкової капіталізації, наголошується в повідомленні CMA.
У вівторок основний фондовий індекс країни Tadawul All Shares піднявся на 0,5%, до максимуму з 3 листопада. З початку року він додав 17%.
В даний час Саудівська Аравія, фондовий ринок якої є найбільшим і розвиненим в арабському світі і 11-м за капіталізацією в світі, дозволяє інвесторам, які не є резидентами 6 держав Перської затоки, брати участь у житті ринку лише через свопи і біржові індексні фонди. В кінці 2012 року влада країни пообіцяла поступово відкривати доступ до ринку акцій для іноземців, проте ніякі терміни тоді не називалися.
У липні 2014 виконавчий директор MSCI Index Research Себастьян Лібліх заявив, що Саудівська Аравія може бути включена в індекс MSCI для країн, що розвиваються до кінця 2017 року та скласти в ньому до 4%. Експерти вважають, що включення в MSCI Emerging Markets надасть набагато більш сильний вплив на ринок країни, ніж просте відкриття доступу для іноземців.
CMA скоординувати роботу з Центральним банком Саудівської Аравії і Саудівської фондовою біржею (Tadawul): іноземцям дозволять відкривати банківські рахунки в країні, крім того, буде створена єдина база даних для забезпечення дотримання вимог до банківських та інвестиційних рахунках.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас