Голландський дизайнер створює вітражі, що виробляють електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голландський дизайнер створює вітражі, що виробляють електроенергію

Технології&Авто
1368
Розробники вже давно працюють над створенням прозорих сонячних панелей, які можна було б використовувати як енергоефективні вікна.
Але проект Current Window голландського дизайнера Мар’ян Ван Обeль вже зараз пропонує досить цікаве і красиве рішення – дизайнер створила різнокольоровий вітраж, який здатний генерувати енергію, повідомляє ресурс Inhabitat.com
Вітраж Current Window зібраний з невеликих сонячних панелей. Процес вироблення енергії дуже близький до процесу фотосинтезу у рослин: виробництво енергії відбувається тоді, коли сонячний промінь потрапляє на різноколірні пігменти. Створена енергія прямує до спеціального USB-порту, розміщеного в підвіконні.
Різноколірні частки, з яких складається вітраж, зроблені з надчутливих фотоелектричних елементів. Ці елементи здатні використовувати властивості кольору (як процес рослинного фотосинтезу), аби надалі перетворити сонячну енергію на електричний струм. «Кольорові елементи на вітражах працюють так само, як зелений пігмент хлорофіл в рослинах, що поглинає світло», – пояснює Мар’ян Ван Обeль.
Вироблену вітражами енергію можна використовувати для заряджання невеликих побутових приладів, скориставшись USB-портом.
Дизайнер відзначає, що за допомогою її розробки навіть можна повністю зарядити cмapтфoн. Для цього знадобиться 7 годин.
Проте, поки Мар’ян Ван Обeль створила лише один невеликий вітраж. Дизайнер сподівається, що згодом розробку можна буде застосовувати у великих приміщеннях (церквах, школах). Більші вікна дозволять генерувати значно більше чистої і «красивої» енергії.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас