Багато шуму. І для чого? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багато шуму. І для чого?

Світ
1171
Як українські міністри переконували європейців, що в країні йдуть реформи
- Це що прапор Африки? – Молоденький міліціонер смикає за рукав свого колегу по оточенню стадіону «Олімпійський». У відкриті ворота в’їжджає авто представницького класу з дипломатичними номерами. Пасажири машини, як і десятків інших дипломатичних авто, направляються в бізнес-центр «Олімпійського», де проходить міжнародний Форум на підтримку України Support for Ukraine.
Вчорашній форум задумували, як донорську конференцію. Уряд і президент повинні були презентувати інвестиційні можливості України. Але потім передумали. У підсумку зібрали не тих, у кого гроші, а дипломатів, іноземних чиновників і народних депутатів України (кожної фракції дісталося чотири пропозиції). Бізнесменів на самій конференції Support for Ukraine майже не було. Фактично чиновники розповідали про свої реформаторські досягнення іншим чиновникам.
Пізніше на панель з енергетики прийшов найбагатший поляк Ян Кульчик. Він розраховує продавати українську електроенергію в Європу. Українським бізнесменам пощастило менше. Деякі скаржаться, що їх просто не реєстрували.
Hubs запитав, навіщо змінювали формат, у заступника голови Адміністрації президента Дмитра Шимківа. Він пояснив «політичний» формат просто: результатів реформ, які можуть побачити інвестори, небагато.
Форум відкрив Петро Порошенко, який зайшов в зал мало не в обнімку з Арсенієм Яценюком. Порошенко закликав дипломатів інвестувати в Україну і не перебільшувати загрози. І тут же додав, що війна може початися в будь-який момент. У своїй промові Порошенко відзначив два фронти: реформи і схід. Міністр закордонних справ Німеччини поправив українського президента, згадавши про третій фронті – виконанні Мінських угод. «У Європі керуються звітами ОБСЄ, згідно з якими, Україна не дотримується Мінські угоди», – пояснив мені пізніше інший дипломат, який працює в Україні.
Більше половини присутніх покинули зал задовго до перерви. Делегати спілкувалися в коридорах, де на стінах були розвішані фотографії із зони АТО, а від журналістів ховалися у ВІП-залі, куди представників преси не пускали охоронці. Туди втік, наприклад, міністр енергетики Володимир Демчишин, який із замученим виглядом і словами «Чому все зі мною хочуть поговорити» тікав коридором від натовпу з двох десятків журналістів. Кажуть до такого стану його довели журналісти ТРК «Україна» питаннями про вугілля.
Серед тих, хто не слухав доповіді колег та поради європейських чиновників, був і міністр агрополітики Олексій Павленко. (До речі, міністр фінансів Наталія Яресько акуратно досиділа до кінця). Павленко підписував папери, сидячи в залі для аграрної панелі. Я запитала у нього, як вплинули на галузь реформи. Павленко відразу нагадав, що скасували 14 ліцензій та 6 сертифікатів. На питання про те, який же результат відмін, можливо, стали більше експортувати, міністр навів цифру гіпотетичної економії від дерегуляції, яку називали ще до початку процесу. У відповідь на зауваження, що ці підрахунки зроблені ще до скасування сертифікатів і ліцензій, агроміністра запропонував ставити інші запитання.
Тим часом на сцені виступали міністри з Канади, Нідерландів, Японії, Норвегії, Данії, Литви, чиновники з керівництва Євросоюзу. Вони хвалили український народ за вибір демократичних цінностей і дорікали українську владу за недостатню боротьбу з корупцією. Яценюк закликав міжнародних дипломатів сприяти інвестиціям. «Ми просимо гроші, тому що нам не вистачає інструментів, щоб прискорити економічне зростання», – говорив він. «Якщо рішуче провести реформи, то економічне зростання почнеться вже в наступному році» – парирував віце-прем’єр-міністр Словаччини Любомир важливо. Міністр громадянства та імміграції Канади Кріс Александер підкреслив, що його країна, як донор хоче бачити чіткий план уряду України.
Голова фракції БПП Юрій Луценко приблизно в цей же час написав на своїй сторінці в Фейсбук, що конференція проходить в атмосфері втоми, образи і розчарування. «Фізично відчутна втома партнерів. Ми ображені відмовою в безвізовому режимі і перспективи членства, вони розчаровані повільністю і хаотичністю реформ. Найгірше, що обидві сторони мають рацію », – написав він.
Я запитала у Шимківа, що влада буде вважати хорошим результатом Support for Ukraine. Екс-містер KPI туманно розповів, що на швидку віддачу від проведеного форуму керівництво країни не розраховує.
Катерина Шаповал
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас