Судді повністю заблокували свою люстрацію, - Соболєв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судді повністю заблокували свою люстрацію, - Соболєв

Кримінал
1795
Найгірша ситуація з люстрацією в судовій системі.
Про це на прес-конференції повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, голова Громадського люcтраційного комітету Єгор Соболєв.
“Найгірша ситуація з саботажем в судах. За рік після Євромайдану не люстрований жоден суддя, хоча було ухвалено цілих два закони: один спеціалізований закон “Про люстрацію суддів” і другий закон про люстрацію всіх, включно з органами правосуддя. Чому? Тому що судова влада наглухо заблокувала процес власного очищення”, – сказав Соболєв.
Водночас він зазначив, що Верховний суд спробував скасувати закон про люстрацію, проте це не вдалося зробити.
“Верховний суд звернувся до Конституційного суду з проханням скасувати закон про люстрацію, і тільки виступи громадян, небайдужих політичних представників, журналістів змусили Конституційний суд позаминулого тижня призупинити розгляд цієї справи одразу після початку”, – наголосив Соболєв.
Як відомо КС переніс розгляд цієї справи 16 квітня.
З клопотанням про перенесення слухання даної справи в КС звернувся народний депутат Леонід Ємець (“Народний фронт”). Своє клопотання він мотивував тим, що до Верховної Ради внесено законопроект про внесення змін до закону про люстрацію, який зніме питання, що піднімаються в конституційних поданнях.
Нагадаємо, 16 квітня Конституційний суд приступив до слухання справи про конституційність окремих положень закону “Про очищення влади”. З уявленнями з даного питання до КС звернулися Верховний суд України, який подав два подання, і 47 народних депутатів. Всі три подання об’єднані в одне конституційне провадження.
Так, Верховний суд у своїх уявленнях піднімає питання про конституційність положень даного закону, що стосуються заборони для певних осіб, щодо яких здійснюється люстрація, протягом 10 років займати посади.
Мова йде про осіб, які займали сукупно не менше одного року в період з 25 лютого 2010 року за 22 лютого 2014 посади члена Вищої ради юстиції (крім голови Верховного суду України), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника.
Вказана заборона застосовується до осіб, які займали ці ж посади в період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року і не були звільнені в цей період за власним бажанням.
Крім того, оскаржуються положення даного закону про заборону займати посади для суддів, які винесли рішення проти учасників Євромайдан.
У поданні 47 народних депутатів йдеться про конституційність положень закону про заборону займати посади для осіб, які протягом не менше одного року в період з 25 лютого 2010 року за 22 лютого 2014 займали посади президента, прем’єр-міністра України, членів уряду, голови Національного банку України, керівників силових структур, голови адміністрації президента.
Депутати оскаржили аналогічну заборону щодо осіб, які займають зазначені керівні посади в органах влади в період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року, а також працівників правоохоронних органів, слідчих, оперативних працівників, працівників органів прокуратури, які брали участь у затриманні осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до законів про амністію, становили на них рапорти і протоколи про адміністративне правопорушення.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас