П'ята хвиля мобілізації: як шукають призовників і готують до служби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ята хвиля мобілізації: як шукають призовників і готують до служби

Світ
8365
В Україні йде підготовка до п’ятої хвилі часткової мобілізації. Скільки українців заберуть служити в цей раз – поки невідомо. В рамках попередньої, четвертої хвилі, були призвані 50 тисяч осіб.
“Зараз йде вивчення мобілізаційного ресурсу. Ми вже почали вручати повістки на проходження медкомісії та уточнення персональних даних. Офіційний призов почнеться, як тільки нам передадуть відповідне розпорядження з генштабу”, – заявив заступник голови військкомату Києва Ігор Слюсаренко.
Поки ж військкомати взялися шукати українців, які потенційно потрапляють під призов. Так, у Києві перевіряють стан ведення військового обліку навіть у приватних компаніях. “Комунальні підприємства (КП “Київпастранс”, “Київзеленбуд” та інші) ми вже перевірили, тепер перевіряємо приватні компанії, адже не всі виконують закон і часом навіть не надають документи про військовозобов’язаних у райвійськкомати”, – розповів голова Шевченківської РДА Олег Гаряга. Доручення провести такі перевірки разом з військкоматами райадміністраціям дали в КМДА.
У місцевої влади є база приватних підприємців, а процес і графік перевірок повинні організувати військові комісари.
“Трапляється, що на підприємства приходять представники військкомату, щоб перевірити документи, які кадровики зобов’язані вести, але охорона їх навіть не пускає до відділу кадрів, тому наступного разу вони приходять разом із співробітниками правоохоронних органів. Перевірку роблять, щоб уточнити всі списки військовозобов’язаних, адже багато могли поміняти місце проживання”, – продовжив Гаряга. Він також зазначив, що військовозобов’язаним співробітникам зможуть вручати повістки безпосередньо на підприємстві, а не тільки за місцем проживання.
Кого мобілізують. Переважна більшість українців, яких зараз призивають в рамках часткової мобілізації, вже проходили військову службу, кажуть в Міноборони.
“За даними соціологічних досліджень, портрет мобілізованого українця під час четвертої черги мобілізації виглядає наступним чином: середній вік – 36 років, рівень освіти досить високий – більше половини мають середню спеціальну, технічну або вищу освіту, абсолютна більшість – до 90% – раніше проходили військову службу”, – повідомила прес-секретар Міністерства оборони Вікторія Кушнір.
Як готують до служби. Тих, хто отримає повістки і пройде медкомісію, чекає кілька етапів підготовки. У Генштабі запевняють, що вона проводиться більш грунтовно, ніж у перші хвилі часткову мобілізацію. “Раніше ми були змушені гнатися за кількістю, за короткий термін готувати максимальне число фахівців. Тепер ми зробили упор на професійну підготовку тих, хто потрапляє в військо. Під час четвертої черги термін підготовки військових фахівців становив півтора місяці і більше. Це дозволило нам готувати бійців більш якісно – як у професійному плані, так і в психологічному”, – розповів начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-полковник Віктор Муженко.
Військових фахівців готують на базі п’яти навчальних підрозділів, сформованих на базі навчальних полігонів та навчальних центрів. За словами Муженко, вони на 80% забезпечені технікою, озброєнням та іншими необхідними речами.
Мобілізовані українці замінять тих, хто вже рік відвоював у зоні конфлікту. Додому повинні повернутися 35 тисяч осіб. Але, за словами начальника відділу одного з управлінь Генерального штабу Михайла Щербини, демобілізовані воїни визначаються в оперативний резерв і при наступній ротації вони можуть бути оперативно призвані.
Нагадаємо, в 2015 році часткова мобілізація стартувала 20 січня і триватиме 210 діб – тобто сім місяців, практично до кінця серпня.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас