Думка експерта: Україна витрачає в 70 разів більше на субсидії, ніж на енергозбереження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка експерта: Україна витрачає в 70 разів більше на субсидії, ніж на енергозбереження

Енергетика
4441
Кошти обсягом 24,5 мільярда гривень, передбачені в бюджеті для компенсації тарифів на енергоносії, можна використовувати ефективніше.
Такої думки дотримується керівник проектів ЄК “Угода Мерів-Схід” Святослав Павлюк.
“Взяв калькулятор і зіставив нещодавно анонсований бюджет щодо компенсації населенню 40% по кредиту на матеріали утеплення будинків, з бюджетом субсидій за енергоносії на цей рік”, – написав він на своїй сторінці в FB.
Павлюк нагадав, що на програми енергозбереження в цьому році виділено 343 млн гривень. Водночас, на субсидії за енергоносії, як відомо, в 2014 році передбачається виділити 24,5 млрд гривень.
Також експерт зазначив, що 343 млн гривень – це гроші, виділені Україні Євросоюзом, а 24,5 млрд гривень – це гроші платників податків.
“Якщо перерахувати це в щоденний показник, отримаємо 66 млн гривень – щодня. Тижневі субсидії населення з енергоресурсів – це річний бюджет, виділений на енергозбереження країни”, – підкреслив він.
“Уряд зробив перший крок, прийнявши маленьку, фрагментарну програму підтримки утеплення, але ми повинні використовувати гроші субсидій ефективніше. Ті суми краще дати сім’ям на утеплення – одноразово, на покриття відсотків, на покриття частини кредиту, на щось, що скорочує споживання і підтримує економію”, – вважає Павлюк.
За його словами, уряд зараз виконує “капризи” населення.
“Якщо населення і фахівці будуть вимагати субсидій, а не реальних механізмів стимулювання скорочення споживання, то уряд дасть субсидії. Це значно простіше. Але давайте говорити про правильний порядок денний”, – підкреслив Павлюк.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас