"Газпром" запропонував Греції знайти гроші на "Турецький потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" запропонував Греції знайти гроші на "Турецький потік"

Енергетика
1222
“Газпром” запропонував Греції альтернативний сценарій фінансування будівництва її ділянки майбутнього газопроводу “Турецький потік”.
В Афінах пройшли переговори глави “Газпрому” Олексія Міллера з грецьким прем’єром Алексісом Ціпрасом. “Російська сторона гарантує, що через територію Греції буде транзитуватися 47 млрд куб. м газу на рік, і це, в свою чергу, дозволить грецькій стороні залучити додаткові комерційні кредити для реалізації інших проектів”, – заявив Міллер.
Міллер уточнив, що будівництвом продовження “Турецького потоку” в країні займеться російсько-європейський консорціум. За словами топ-менеджера, вартість грецької ділянки газопроводу оцінюється в 2 млрд євро і немає ніяких сумнівів, що консорціум зможе залучити гроші на принципах проектного фінансування.
Тобто транзитні платежі “Газпрому” повинні будуть служити гарантією як за кредитами, залученими майбутнім власником труби, так і за потенційними додатковими кредитами, які можуть взяти Афіни для себе.
Чи буде Греція брати участь у консорціумі і яким виявиться розподіл транзитних платежів, поки невідомо.
До цих пір Афіни розраховували отримати від Росії держкредит на власні потреби, який збиралися повертати за рахунок транзитних платежів після того, як продовження “Турецького потоку” по Греції буде побудовано. Фінансування власне будівництва газопроводу було окремим завданням. Але Москву подібна схема не влаштувала.
“Турецький потік” запланований в якості альтернативи закритому в грудні 2014 року проекту газопроводу South Stream, повинен пройти з Росії до Туреччини по дну Чорного моря і потім по суші до кордону з Грецією.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас