Суд дозволив "Борисполю" вибити з МАУ 37,5 мільйона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд дозволив "Борисполю" вибити з МАУ 37,5 мільйона

Світ
452
Вищий госпсуд задовольнив касаційну скаргу ДП “Міжнародний аеропорт” Бориспіль “, в якому він просив стягнути з” МАУ “37,5 мільйона грн боргу за послуги з наземного обслуговування повітряних суден.
Відповідна постанова від 15 квітня, пишуть “Наші гроші”.
Борг МАУ утворився в період з 26 вересня 2012 року по 31 січня 2014 року, за цей час авіакомпанія виконала 22 695 рейсів. Суму боргу склали як послуги з обслуговування пасажирів МАУ, так і обслуговування самих літаків.
“Бориспіль” в кінці минулого року намагався стягнути борг, але справа в господарському суді Києва програв. А в лютому 2015 програв і апеляцію.
МАУ і “Бориспіль” ще 1 червня 2009 уклали договір про наземне обслуговування у вигляді додатку до стандартної угоди Міжнародної асоціації повітряного транспорту. Але в 2012 році МАУ уклала договори про послуги з наземного обслуговування з ТОВ “Інтеравіа” та ТОВ “Аерохендлінг”.
З цими фірмами аеропорт, держпідприємство “Аерорух” і МАУ підписали меморандум про співпрацю.
Суди попередніх інстанцій вказали, що меморандум є доказом того, що аеропорт не давав авіакомпанії послуг з наземного обслуговування. Але Вищий господарський суд встановив, що цей меморандум не може бути договором, а тільки документом про обмін інформацією.
Крім того, ВГС встановив, що суди попередніх інстанцій залишили без уваги факт, що аеропорт виконує обов’язкові послуги для всіх рейсів кожної авіакомпанії. І без надання таких послуг неможливо здійснювати обслуговування пасажирів і повітряних суден. А документів, які вказували на те, що МАУ відмовилася від таких послуг, матеріали справи не містять.
Більше того, суди і раніше не встановили, чи мали технічні можливості представляти аналогічні послуги “Інтеравіа” і “Аерохолдінг”. Але ці компанії не були залучені до судового процесу.
Тому Вищий господарський суд вважає, що попередні рішення судів не можна вважати законними і обгрунтованими, а тому вони повинні бути скасовані. Справу направлено на новий розгляд до господарського суду Києва.
Нагадаємо, влітку 2014 прокуратура Київської області заявила, що борг МАУ перед аеропортом “Бориспіль” виріс до 157 млн грн. Восени прокуратура звернулася в Господарський суд Києва з позовом проти МАУ, але справу програв. На початку березня 2015 відхилив касаційну скаргу прокуратури і Вищий господарський суд.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас