ЄЦБ розглядає можливі заходи для обмеження доступу грецьких банків до ELA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ розглядає можливі заходи для обмеження доступу грецьких банків до ELA

Світ
203
Європейський центральний банк (ЄЦБ) розглядає можливі заходи для обмеження доступу грецьких банків до програми екстреного надання ліквідності (Emergency Liquidity Assistance, ELA), повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.
Вкладники грецьких банків продовжують виведення коштів зі своїх рахунків на тлі невизначеності щодо майбутнього країни в єврозоні.
У лютому цього року ЄЦБ різко обмежив надання кредитів банківській системі Греції, відмовившись брати в заставу її держоблігації. Завдяки кредитуванню під заставу держпаперів грецькі банки могли отримувати фондування під 0,05%, тепер же вони змушені використовувати інші можливості для отримання кредитів, включаючи ELA.
Кредити в рамках ELA видаються банкам під більш високий відсоток, ніж стандартні кредити ЄЦБ, і ризики по них несе Греція.
За даними джерел, аналітики ЄЦБ підготували пропозицію, відповідно до якого паперу, надані банками як забезпечення при запозиченні у грецького ЦБ, повинні враховуватися в цих угодах з більш високим дисконтом до ринкової ціни.
Ця пропозиція поки не обговорюється офіційно радою керівників, однак може бути розглянуто, якщо уряд Греції не зможе швидко переконати Єврогрупу в своїй здатності провести необхідні реформи і отримати черговий транш з діючої програми допомоги, відзначають джерела.
Нинішній обсяг ELA для грецьких банків становить 74 млрд євро, ЄЦБ щотижня переглядає цю суму і неодноразово збільшував її за останній час.
За даними джерел, співробітники ЄЦБ підготували три різні варіанти заходів, що дозволяють скоротити обсяг готівки, яку банки зможуть отримати під певний обсяг забезпечення.
Лідери держав ЄС чекають від Греції повного списку реформ, які повинні пройти оцінку і отримати підтвердження Єврокомісії, ЄЦБ і Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Схвалений кредиторами план необхідних економічних реформ є умовою надання Афінам чергового траншу фінансової допомоги в розмірі 7,2 млрд євро.
Греція і її кредитори досі так і не змогли добитися прогресу в переговорах щодо плану економічних реформ країни, і більшість експертів вважає неможливим досягнення сторонами угоди на зустрічі міністрів фінансів єврозони, яка пройде в Ризі 24 квітня.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас