В Україні хочуть ввести кримінальну відповідальність за проплачені мітинги та акції протесту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть ввести кримінальну відповідальність за проплачені мітинги та акції протесту

Кримінал
2261
У Верховній Раді зареєстровано законопроект про введення кримінальної відповідальності за проплачені мітинги та акції протесту.
Відповідний проект закону №2651 “Про внесення доповнення до Кримінального кодексу України щодо підкупу учасника масового заходу” внесений до парламенту народним депутатом Антоном Геращенком (“Народний фронт”).
Законопроектом передбачається доповнити розділ XII Кримінального кодексу України статтею 295-1 “Підкуп учасника масового заходу”.
Відповідно до неї, пропозицію, обіцянку або надання особі неправомірної вигоди за участь у масовому заході суспільно-політичного характеру (мітинги, походи, демонстрації, пікетування, зборах і т. п.), – будуть каратися штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.
Дії, передбачені частиною першою статті, вчинені повторно, або посадовою особою, або за попередньою змовою групою осіб, – каратимуться арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк від 2 до 7 років.
Дії, передбачені частиною першою статті, які призвели до порушення або зупинки роботи органів державної влади та місцевого самоврядування, або вчинені організованою групою, будуть каратися позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.
Встановлюється, що особа, крім організатора злочину, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені цією статтею, якщо вона сприяла його припиненню чи розкриттю.
Зазначається, що в цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають або одержують без законних на те підстав.
Як наголошується в пояснювальній записці, протягом останніх років збільшилася кількість платних масових заходів суспільно-політичного характеру, коли учасники мітингу чи демонстрації отримують гроші за участь у заході. “Під час Революції Гідності в ЗМІ було освітлено чимало фактів, коли учасники так званого антимайдану отримували гроші за певну кількість годин, “відстояних” на мітингу. Така практика перетворює мирні зібрання в “брудний” інструмент в політичній боротьбі, а в свідомості пересічних людей формується стійка недовіра до проявів громадської активності”, – йдеться в тексті.
Так, для припинення діяльності таких “політичних гастролерів”, вважає автор законопроекту, необхідно ввести кримінальну відповідальність для тих, хто організовує “платні” мітинги і роздає гроші громадянам за їх участь у політичних масових заходах.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас