Гривню зміцнюють для отримання кредиту МВФ: скільки грошей може отримати Україна (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню зміцнюють для отримання кредиту МВФ: скільки грошей може отримати Україна (інфографіка)

Казна та Політика
14687
За останній тиждень нацвалюта зміцнилася приблизно на півтори гривні.
Експерти впевнені, курс нацвалюту чекає подальша стабілізація – цілком можливо, в межах 19-20 грн/$ вже до кінця квітня.
“Ми спостерігаємо політику НБУ щодо зміцнення гривні з початку березня, тому помітно, що ці заходи виявилися ефективними. Що робить регулятор? Він задовольняє далеко не всі заявки імпортерів з купівлі валюти – тільки ті, що стосуються так званого“критичного імпорту”. Наприклад, продає валюту компаніям, які закуповують за кордоном паливо, ліки. Крім того, НБУ змушує експортерів продавати частину валютної виручки і знизив обсяг гривні в банках. Ці заходи дозволили поступово знизити попит на валюту, що, відповідно, призводить до зміцнення гривні. Так регулятор домігся основної мети – курс гривні по відношенню до долара досяг рівноважного курсу і утримується в рамках прогнозів МВФ – 21-22 грн/$. Її стабілізували заради отримання цього кредиту. Також НБУ отримав можливість купувати валюту за низьким курсом і тим самим поповнювати свої золотовалютні резерви, тобто фінподушка регулятора зараз “товстішає”, – вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко.
За його словами, якщо курс гривні буде зміцнюватися далі, то до середини літа нацвалюта може стабілізуватися до 15 грн/$. А аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що подальша поведінка гривні буде залежати від дій регулятора та обстановки в країні. “Останнім часом конфлікт на Донбасі притих, і це позитивно впливає на клієнтів банків, які не поспішають в паніці забирати депозити. Крім того, заспокоїти фінринок намагається і регулятор, який виводить з гри погані банки. Якщо НБУ за два-три місяці вдасться привчити фінсектор до того, що курс нацвалюти може перебувати в межах 19-20 грн/$, це дозволить влітку зняти обмеження на купівлю валюти і зняття депозитів “, – вважає Жолудь.
На думку економістів, Україна отримає черговий транш кредиту МВФ влітку, якщо буде прагнути до виконання умов Фонду.
“Наша країна наводить порядок в банківському секторі, підвищує тарифи на ЖКГ, проводить децентралізацію. Ці кроки схвалює МВФ. Але сумніваюся, що нам вдасться швидко домовитися з кредиторами про реструктуризацію зовнішніх боргів. Відсутністю цих домовленостей можуть бути незадоволені у Фонді, тому зараз шанси на отримання траншу МВФ – десь 50 на 50. З іншого боку, якщо у Фонді повірять в наше бажання проводити подальші реформи, гроші Україна таки може отримати. І якщо цей кредитор знову нам включить “зелене світло”, то гроші від інших інвесторів забезпечені (див. інфографіку) “, – вважає аналітик компанії” Простобанк консалтинг “Іван Нікітченко.
А от Олександр Охріменко боїться, що перешкодити залученню іноземних позик можуть політичні ризики: “Ситуація з економікою у нас зараз зрозуміла. Але політкриза може виникнути в будь-який момент – адже то Кабмін хочуть поміняти, то в Раді проблеми. Так що криза в політиці відразу посилить наше нестійке становище “.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас