Думка експерта: Країна має прокинутися від тарифного популізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка експерта: Країна має прокинутися від тарифного популізму

Енергетика
2043
Політики мають припинити спекуляції на тарифах. Таку думку висловив експерт аналітичного центру “Діксі Груп” Антон Антоненко.
“Що сталося з державними послугами, які були штучно зроблені безкоштовними? Їх якість дуже швидко почала відповідати заявленій вартості, тобто швидко знижуватись”, – відзначив експерт.
На його думку, радянська модель “над дешевих” послуг не тільки поступово руйнувала ці послуги, але й заклала в споживачів хибне відчуття їх справжньої, реальної безкоштовності.
“Проте насправді за ці послуги мала платити держава, яка б брала ці кошти з тих-таки людей, які платять податки. Однак, держава весь час використовувала це як елемент корупції, відмовляючи громадянам в прозорості виплат. Саме в цьому і була основна суть моделі – питатимете ви, чи не вкрали раптом гроші, якщо за вас заплатили?”, – зазначив Антоненко.
На його думку, відповідь на високі тарифи складна, але така вона для всіх цивілізованих країн – ощадність та цільові субсидії. Кращого не придумали.
“Споживання відповідно до потреб, а не до звичок, прорахунок витрат родини на енергію та економічно обґрунтовані кроки для зменшення її споживання мають стати в нагоді тим, хто хоче зменшити рахунки. Натомість тих, хто дійсно не зможе заплатити, має надзвичайно точно і обґрунтовано знати соціальна служба, щоб не менш чітко та прозоро надавати субсидію”, – вважає експерт.
Таким чином, в Україні можуть створитися умови, коли розірветься замкнене коло, в яке сплелися зарплати, пільги, тарифи та якість послуг, заявив Антоненко.
“Для комунальної сфери це прогрес, який можна порівняти з заміною бартерних розрахунків на грошові. Звичайно, це дуже складно, проте саме цей шлях є цивілізованим і правильним. Головне – він навчає споживачів уважності як до своїх витрат, так і до платежів держави, створюючи великий попит на прозорість. А це – саме те, чого довгі роки бракувало енергетичній галузі України”, – підсумував він.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас