«Петрокоммерц-Україна» стане інвестиційним банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Петрокоммерц-Україна» стане інвестиційним банком

Світ
1168
Банк «Петрокоммерц-Україна» після зміни власника має намір поміняти і бізнес-модель. Після очищення свого балансу від проблемних кредитів в зоні АТО колишній російський банк відмовиться від класичного банкінгу на користь залучення та обслуговування зовнішнього фінансування для своїх клієнтів під 10% річних.
До недавнього часу власником української установи на 96,5% був російський банк «Петрокоммерц», але 20 березня ці акції у нього викупили 11 фізичних осіб. У банку стверджують, що це була ринкова угода, але список інвесторів не розкривають до найближчого зборів акціонерів 21 квітня.
Ці 11 акціонерів-фізосіб володіють приблизно однаковими пакетами акцій (до 10% кожний), частка одного акціонера-юрособи – 0,5%, ще двох – сумарно 3,5%. Виконуючий обов’язки голови правління банку «Петрокоммерц-Україна» Олег Ігнатов запевняє, що нові акціонери не пов’язані ні з банком “Петрокоммерц”, ні з холдингом «Відкриття», який нещодавно придбав цю російську установу. Він повідомив, що це «їх особисті інвестиції», але суму угоди не назвав.
«В Україні залишилося мало банків в хорошому стані. Ми подивилися багато варіантів і зрозуміли, що у «Петрокоммерц-Україна» невеликий портфель депозитів фізосіб, а значить, невеликі ризики відтоку коштів через паніку чи девальвацію, – розповів один з нових акціонерів, глава наглядової ради банку Іван Шехавцов. – Тут не було кредитів інсайдерам і не було «фрода» (шахрайських кредитів. – Ред.)».
Зміна власників «Петрокоммерц-Україна» викликала проблеми у відносинах з регулятором. Наприкінці березня директор департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Леонід Антоненко анонсував плани застосувати санкцію до «дочірнього банку одного з російських банківських груп». Її розмір міг скласти до 30 млн грн: горе-«акціонерам» загрожував штраф до 10% номінальної вартості куплених акцій та позбавлення права голосу. За версією НБУ, банк був проданий «футбольній команді» з 11 акціонерів у спробі обійти узгодження покупки «істотної участі», тобто понад 10% акцій.
У «Петрокоммерц-Україна» запевняють, що ніякого конфлікту з Нацбанком у них немає.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас