Збільшення ренти на користування надрами слід переглянути, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення ренти на користування надрами слід переглянути, - експерти

Енергетика
581
Підвищення податкових ставок на користування надрами — не вигідне Україні. Закон, прийнятий Верховною Радою 2 березня, може спровокувати зменшення надходжень до бюджету. Таку думку висловив під час круглого столу в Києві Олександр Каленков, директор Інституту стратегічних досліджень. Нагадаємо, у цьому законі парламентарі підвищили ставку за користування надрами для видобутку газу з 20% до 70%.
“Тема актуальна і для гірняків, і для металургів. Дії можуть мати зворотній ефект. Підвищення податку потягне за собою скорочення обсягів роботи. А це, в свою чергу, зменшить бюджетні надходження. Не обов’язково скасовувати зниження ренти. Йдеться про те, аби зібратися разом, прорахувати оптимальну цифру, прийти до того рівня, який підійде і промисловцям, і державі. Якщо говорити про конкурентів України в цій галузі, то зараз це — Росія, Туреччина, інші країни. Йде поступове витіснення, конкуренція підвищилася”, – вважає Олександр Каленков.
“Ціна на видобувний продукт знизилась майже вдвічі, порівняно з минулим роком. Це найнижчий показник за останні десять років. По результатам 2014 року, маємо близько 300 млн тон надлишку сировини. І, за прогнозами, цей надлишок в нинішньому році збільшуватиметься. Закон ВР потрібно переглянути”, – зазначив, у свою чергу, голова “Укррудпрому” Валерій Колосов.
За законом, підвищення ренти до 70% стосується покладів газу на рівні до п’яти кілометрів, що використовуються для потреб населення.
Передбачається, що додаткові кошти, отримані від цього, пустять на пряму підтримку домогосподарств із низькими доходами.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас