В Одесі відкрили перше в Україні енергетичне агентство і навчать користуватися альтернативними джерелами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Одесі відкрили перше в Україні енергетичне агентство і навчать користуватися альтернативними джерелами

Енергетика
727
В Одесі з’явилося перше в Україні “Муніципальне енергетичне агентство”, яке розробить план енергетичного розвитку міста і допоможе підвищити енергоефективність.
Агентство створили в рамках проекту німецької компанії з міжнародного співробітництва, а одне з його пріоритетних завдань стосується зменшення енерговитрат в поліклініках, дитячих садках і школах, що допоможе заощадити гроші з міського бюджету.
За словами директора проекту Роберта Кюнне, Південна Пальміра має дуже великий потенціал в галузі енергозбереження та альтернативних джерел енергії. “І ми маємо намір всебічно підтримувати інвестиційні пропозиції, з якими місто хоче звертатися по допомогу до різних міжнародних фінансових організацій”, – заявив під час презентації агентства Кюнне. На реалізацію проекту німці мають намір виділити Україні 3 млн євро.
В одеському муніципалітеті нам пояснили, що нова організація буде займатися залученням інвестицій в проекти з енергозбереження, створить стратегічний план сталого енергетичного розвитку міста, а також консультуватиме одеситів з приводу того, як вони можуть заощаджувати енергоресурси в своєму господарстві. “Місто бачить в цьому проекті можливість скоротити витрати з бюджету, адже він оплачує утримання поліклінік, дитячих садків, шкіл, де дуже великі втрати енергії”, – повідомили нам в мерії.
Чиновники підрахували, що план енергорозвитку міста разом з ефективним управлінням і постійними моніторингом цієї сфери дозволить знизити енергоспоживання Одеси на 10%. Правда, поки всі ці плани і сподівання не мають чітких термінів втілення. “Хотів би звернути увагу, що немає обраних підрядників і певних проектів, які здійснюватимуться завтра. Відбуватиметься все поетапно: спочатку план розвитку, потім система моніторингу та аудиту, за їх результатами ми визначимо пілотні проекти і спільно будемо їх реалізовувати”, – розповів заступник мера Одеси В’ячеслав Шандрик і зазначив, що зараз агентство шукає співробітників, а сьогодні там працюють всього три людини.
В Одеському регіональному центрі енергозбереження та енергоменеджменту нам розповіли, що нове агентство не зможе допомогти кожному одеситу окремо, але буде працювати на благо міста в цілому. “Ця організація зможе, наприклад, зробити ізоляцію теплотраси, поліпшити роботу котелень, провести термомодернізацію в будинках”, – пояснив директор центру Євген Фомічов.
А ось одесити, які безпосередньо стикалися з проблемами енергозбереження та використанням альтернативних джерел енергії, успіх проекту ставлять під сумнів, мовляв, для цього спочатку потрібно менталітет поміняти і законодавство реформувати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас