Новий транш кредиту МВФ буде залежати від курсу гривні і переговорів з кредиторами, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий транш кредиту МВФ буде залежати від курсу гривні і переговорів з кредиторами, - експерт

Казна та Політика
2880
У червні наша країна може отримати другий транш від МВФ у розмірі $2,462 млрд, прогнозує Нацбанк. “Перший перегляд реалізації Україною нової програми заплановано на травень, виплата другого траншу, обсягом 1,8 млрд СДР (спеціальні права запозичення. – Авт.), або $2,462 млрд – на середину червня”, – йдеться в аналітичних матеріалах регулятора.
У НБУ впевнені, що Київ зможе виконати всі умови МВФ для отримання нової порції кредиту. Зокрема, дотримуються основні структурні маяки кредитної програми фонду (виконуваність бюджету, курс та інше). “Але є слабке місце – це законодавчі ініціативи у ВР. У програмі чітко окреслені всі закони, які потрібно змінити. Це список на дві сторінки”, – сказав директор департаменту міжнародних зв’язків НБУ Сергій Круглик.
У Мінфіні відзначають, що для отримання другого траншу МВФ, окрім проведення переговорів з кредиторами про реструктуризацію боргів, до кінця травня Україна повинна прийняти закони, що стосуються реформування держпідприємств, посилення незалежності НБУ, зміни фінансування в охороні здоров’я, перезавантаження ринку природного газу.
Аналітик “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко вважає, що Київ має всі шанси отримати гроші МВФ у червні: “Зараз валютний ринок стабілізовано. Можуть бути зняті обмеження по депозитах та купівлі валюти. Також виводяться погані банки з фінринку. Все це непогані досягнення регулятора. Але перешкодити отриманню червневого траншу можуть відсутність домовленостей з кредиторами щодо реструктуризації боргів або подальша девальвація гривні”. Нагадаємо, 11 березня МВФ схвалив кредитну програму загальним обсягом $17,5 млрд, строком на чотири роки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас