Смартфони можуть попереджати про землетруси (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смартфони можуть попереджати про землетруси (дослідження)

Технології&Авто
285
Приймачі глобальної системи позиціонування (GPS) досить чутливі, щоб попереджати власників смартфонів про землетрус, що наближається.
Вони можуть зреагувати на поштовхи від 7 балів і вище, прийшли до висновку вчені.
GPS в смартфоні дуже хороші”, – заявила Los Angeles Times керівник дослідження і геофізик з Геологічної служби США в Пасадені Сара Мінсон.
У своїй роботі вчені створили набір критеріїв-тригерів, за допомогою яких можна було б чітко відокремити вібрації від землетрусу і звичайного використання (в транспорті, на вибоїнах). Програма аналізувала чотири розташованих недалеко один від одного смартфона, їх показники за один проміжок часу.
Вчені визначали, чи відзначили ці пристрої зрушення земної кори однакової сили. На другому етапі зіставлялися дані від сотні розташованих у тому ж районі смартфонів. І лише після цього в систему раннього оповіщення направлялась інформація про землетрус.
За словами Сари Мінсон, незаперечною перевагою пропонованого рішення є його дешевизна – на руках у користувачів вже є смартфони з GPS.
“Вартість практично дорівнює нулю, тим більше що люди кожні два роки купують останні і просунуті моделі”, – підкреслила вона. Особливо затребуваною система раннього оповіщення за допомогою GPS-смартфонів може стати в бідних країнах, розташованих в зонах високої сейсмічної активності. Але поки вчені США не завершили дослідження і не переконалися в працездатності запропонованого рішення.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас